Málokdy se mi ostružiny dostanou až do kuchyně. Pomalu dozrávající plody ze všech mně známých keřů záhadně mizí, když se k nim postaví družstvo dětí posilněné o manžela. To, co přinesou v misce, končí vzápětí na zmrzlině a v jogurtu. Takže když jsem v lednici objevila pár nějakým nedopatřením zapomenutých plodů v ne úplně nejlepší kondici, byl konečně čas vyzkoušet tenhle recept na ostružinovo-hořčičnou omáčku.

Kaiserka s mákem je světlé pšeničné pečivo s měkkou pružnou střídkou a typickou ražbou na povrchu. Posypané mákem.
- cca 250 gramů ostružin
- 2 lžíce cukru
- 150 ml červeného vína
- 1 lžičku dijonské hořčice
- špetku skořice
- špetku mletého hřebíčku
K podávání:
- 2 kaiserky s mákem
- pár plátků hovězí šunky (nebo sýr s bílou plísní)
Omyté ostružiny propasírujte přes jemný cedník. Protlak pomalu svařte s ostatními přísadami na hustou omáčku. Dejte zchladnout. Kaiserky rozpulte a nasucho opečte v toustovači. Podávejte s hovězí šunkou nebo sýrem s bílou plísní a ostružinovou omáčkou.