„Pramáti“ mají zelí i kapusta pravděpodobně stejnou – je jí brukev zelná. I anglické slovo cabbage v sobě zahrnuje jak hlávkovou kapustu, tak zelí. A další babylonské zmatení přináší slovenština, kde slovo „kapusta“ označuje české „zelí“, kdežto „kapustě“ říkají Slováci „kel“.

decorative-cabbages-1317544-1600x1200Rostlinná čeleď brukvovitých, kam obě zeleniny patří, je velice rozmanitá, patří do ní také brokolice, květák i kedluben. Nejkonzumovanější je však pravděpodobně bílé hlávkové zelí. Velká část úrody se zpracovává na kysané zelí, přičemž mléčné kvašení ho dokonale konzervuje. Kromě toho je kysané zelí výborným zdrojem vitamínu C a bakterií kyseliny mléčné. V menší míře je kysané zelí zdrojem vitamínů K a B a minerálů, jako je draslík, vápník, fosfor, síra či fluor. V našich krajinách je to zelenina tradiční, dobře se skladuje a je k dispozici po celý rok. Křehké rané odrůdy, které přicházejí na trh od června do září, jsou velmi lahodné a křehké, proto se s oblibou používají syrové do salátů.

organic-savoy-cabbage-1147755-1600x1200Naproti tomu kapusta je zelenina typicky zimní a syrová se nekonzumuje. Barva může být sytě zelená i žlutá, s kvalitou však nesouvisí – při nákupu dbejte na to, aby kapusta neměla zvadlé listy. Kromě toho, že je bohatá na vlákninu, obsahuje velkou skupinu vitamínů B a vitamín C. Především ale obsahuje velké množství vitamínu A, který chrání vaše oči, a vitamínu K, který brání vzniku osteoporózy, snižuje riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a stařecké demence. Překvapilo mě, když jsem se dočetla, že je kapusta často nazývaná zeleninovou krávou, protože obsahuje vysoké hodnoty vápníku, a to dokonce vyšší než mléko. Nepříliš dobré pověsti se kapusta „těší“ pravděpodobně kvůli školním jídelnám a vyššímu obsahu nadýmavých látek. Když však při vaření použijete kmín, koriandr nebo saturejku, nadýmavý efekt snížíte. A správně upravená kapusta je velice chutná, takže co z ní připravit závitky nebo třeba polévku?

A ještě můj tajný tip: zkuste severoitalské pizzoccheri (krátké, ploché těstoviny vyráběné z pohankové a pšeničné mouky, které se 10vaří ve vodě spolu s mangoldem nebo kapustou). Garantuji, že zaručeně mile překvapí všechny, kdo kapustu odmítají.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>