Často se mi v nutriční poradně stává jedna úsměvná věc. Na otázku, zda dotyčný snídá, svačí či večeří, slýchám odpověď ve stylu: „Ano, většinou chleba (nebo pečivo) s něčím….“ Jistě, říkáte si, to je přece jasné, asi se sýrem, salámem, se šunkou,… Každý si představí něco, čím by si pečivo namazal sám. Možností je nepřeberně. Od lehké tvarohové pomazánky s pažitkou po sádlo se škvarky a cibulí. Každý podle svého gusta. Chuť je velmi důležitým prvkem, který hraje roli při výběru potravin, ale moderní člověk snad zapojí i rozum, aby splnil alespoň základní požadavky na správnou výživu a ochránil tak své zdraví.

4229806, 4229759Mezi obecné zásady zdravé výživy patří požadavek na pestrost jídelníčku. Pokud bychom se snažili vytvořit správnou, pestrou a vyváženou svačinu nebo večeři z obloženého či naplněného pečiva, tzn. zdroje sacharidů, vlákniny (u celozrnného pečiva) a menšího množství rostlinných bílkovin, je potřeba doplnit další živiny:

Zdroj tuku – máslo nebo kvalitní margarín. Zde se odborná i neodborná veřejnost dlouhodobě přou o vhodnosti jednoho či druhého. Jak už to bývá, realita není černobílá a máslo i margarín mají svá pozitiva a negativa. Stručně by se dalo říci, že zdravý člověk bez onemocnění srdce a cév a bez vážné rodinné anamnézy (uvedená onemocnění u rodičů či sourozenců) může máslo bez starostí používat, ovšem za podmínky, že celkový obsah živočišných tuků v jeho jídelníčku není příliš vysoký a že jídelníček splňuje další požadavky na pestrost a vyváženost. Neexistuje totiž nezdravá potravina, ale pouze nezdravý jídelníček.

bread-2-1328172Margaríny (což je nesprávný, leč zažitý název pro dnešní pomazánkové tuky ztužené většinou mechanicky bez hydrogenace) mají velké množství odpůrců. Nejhlasitěji je však kritizují ti, kterým nechutnají. Pomineme-li tedy specifickou chuť těchto tuků, musíme ocenit dobrou roztíratelnost a především vyšší obsah nenasycených mastných kyselin a nižší obsah nasycených, než je tomu u másla. Tzn., tyto tuky patří mezi ty, které nezvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a jsou-li konzumovány spolu s ostatními zdravými tuky jako součást vyváženého jídelníčku, pomáhají nám zůstat zdraví.

Zdroj bílkovin – v případě náplní do pečiva jde hlavně o masné výrobky, mléčné výrobky, luštěniny a vejce. Jak již bylo řečeno, pečivo samo o sobě je zdrojem bílkovin, ovšem těch rostlinného původu. To není vůbec na závadu, pokud k nim sníme další bílkoviny buď živočišného původu, nebo bílkoviny rostlinné, ale z luštěnin. Tím zvýšíme i využitelnost bílkovin v pečivu.  Z klasických náplní do pečiva je důležité vybírat především pestře. Nezůstávat u obligátního plátkového sýru a šunky, ale vyzkoušet různé druhy sýrů z různých mlék (ovčí, kozí), vyzkoušet rozmanité recepty na pomazánky z tvarohu, čerstvých sýrů, z luštěnin, zeleniny,… Velmi obezřetní buďme při používání různých paštik a dalších masových náplní. Obsahují vysoké množství tuku a soli a například pro děti jsou zcela nevhodné. Pro ně se hodí lépe sice tučnější, ale ne tolik slané pomazánky ze sýrů typu žervé z tučného tvarohu atd. U těchto výživnějších náplní již není potřeba mazat bagetu či housku tukem.

diet-1324036Zdroj vlákninyzelenina, ovoce. Ano, i ovoce do pečiva patří, zapomněli jste snad na oblíbený dětský pokrm – rohlík s máslem a s marmeládou? V marmeládách a džemech ale není vlákniny oproti cukru nijak zvláště vysoké množství, doporučit je proto jako její vhodný zdroj bohužel nelze. Naopak u zeleniny je tomu přesně opačně – vysoké množství vlákniny a nízké množství cukru činí ze šťavnatých salátů, paprik, rajčat a mnohých dalších dobrot ideální doplněk k namazanému pečivu. Chuťově i nutričně je pak jídlo mnohem lépe vyvážené. Zelenina díky svému většímu objemu a obsahu vlákniny zpomaluje trávení celého jídla a tím snižuje jeho glykemický index.

Nakonec je potřeba zmínit i oblíbená dochucovadla – dresinky, kečupy…. Ať již doma připravené či zakoupené v obchodě, většinou kromě chuti ovlivní i výsledné nutriční hodnoty celého jídla. Berme toto na zřetel hlavně u dětí, které si například kečup rády přidají téměř na cokoliv. Množství navíc přijatého cukru a soli je mnohdy překvapivé. U kupovaných dresinků dávejte pozor na etikety a hledejte chemické konzervanty, barviva, palmový a palmojádrový tuk. To jsou látky, které si doma například do tatarské omáčky zcela jistě nedáte. Je-li to tedy nezbytné, připravte si tu domácí, méně slanou, čerstvou a používejte ji s rozumem.

BlankaProchazkova_1

Bc. Blanka Procházková, registrovaná nutriční terapeutka

PS: všechny „Rady nutriční specialistky“ najdete v stejnojmenné samostatné rubrice na jednom místě:-)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>