Venku to sice tak nevypadá, pomalu ale jistě k nám přichází jaro. Já mám však chuť na jídla, která zahřejí. Na česnekovou pomazánku se sýrem má u nás monopol můj manžel. Se svým postojem – víc česneku zabije víc bacilů – ji však činí pro zbytek rodiny téměř nepoživatelnou, tak jsem byla nucena vymyslet svou vlastní verzi sýrové pomazánky na dny, kdy na ni mám chuť já. Je to variace jižanského receptu zvaného Pimento cheese. Na jihu Spojených států používají na přípravu zralý čedar a vypadá to, že kolik hospodyněk, tolik receptů. Vždy je ale základem sýr a chilli papričky, tak jako u mě. Mám slabost pro Blaťácké zlato, tak ho někdy používám místo čedaru. Jeho jemně nahořklá chuť v receptu hezky vynikne.

Pikantní sýrová pomazánka

Pikantní sýrová pomazánka

Na pomazánku pro čtyři (nebo dva větší jedlíky) budete potřebovat:

Toskánská bageta. Vícezrnná bagetka s žitnou moukou a sójovou drtí. Zdobená směsí lněných a sezamových semínek.

Toskánská bageta. Vícezrnná bagetka s žitnou moukou a sójovou drtí. Zdobená směsí lněných a sezamových semínek.

  • 200 g Blaťáckého zlata (nebo mladšího čedaru)
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku
  • 2 menší kyselé okurky
  • větší špetku uzené papriky
  • chilli papričku podle chuti
  • 4 malé toskánské bagety k podávání

 

Sýr nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Odolejte pokušení ho nastrouhat, „kostičkovaná“ struktura je to, co dává téhle pomazánce charakter. Utřete česnek, okurky nakrájejte také na jemné kostičky a vše přidejte k sýru. Okořeňte větší špetkou uzené papriky a vše spojte majonézou. Opatrně přidejte chilli, ochutnejte a podle chuti přiostřete. Nechte v chladu rozležet, klidně do druhého dne. Z lednice ale vyndejte alespoň hodinu před servírováním. Podávejte s malou toskánskou bagetou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>