Měkký červenohnědý preclík je neodmyslitelně spjatý s německou kuchyní. Z chlebového těsta se vyválí dlouhý „had“ s užšími konci, ty se překříží a stočí do typického preclíkového uzlíku.

Louhovaný preclík

Louhovaný preclík

Preclík má významný náboženský význam – v postní době se na jeho výrobu používaly pouze mouka a voda. I tvar je symbolický, má představovat ruce sepjaté k modlitbě. Dodnes je preclík považován za postní pečivo a až po skončení půstu se ve velkém přikusuje k bílým německým klobáskám a zapíjí pivem.

Podle jiných teorií má svůj tvar proto, aby ho podomní prodavači pečiva mohli navléknout na hůl a tak přenášet od domu k domu.

Ten „pravý“ preclík má červenohnědou barvu a chuť mu dodává louhová lázeň. Povrch se sype hrubou solí, mákem nebo kmínem. Ideálně by se měl zkonzumovat v den výroby.

Tvar preclíku se ale dnes používá i na jiné druhy pečiva, třeba i na sladké, a kolem Vánoc i na pečivo z perníkového těsta.

V některých německých oblastech je preclík tak populární, že ho pekaři používají jako svůj symbol. Naši západní sousedé jsou na preclík tak hrdí, že se v mnoha městech pořádají různé preclíkové festivaly. Největší, Bretzelfest, přitáhne každoročně až 300.000 návštěvníků.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>