Recept na domácí preclíkové rolky

Drobné slané pečivoPečivoSlané pečivo
Domácí preclíkové rolky

Domácí měkké preclíkové rolky rychle připravíte z několika základních kuchyňských ingrediencí.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina 30 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 2 hodiny
  • Počet porcí: 12

Ingredience

  • 360 ml teplé vody (vlažné)
  • 7 g instantního nebo aktivního sušeného droždí (1 standardní balení)
  • 60 g nesoleného másla, rozdělit (4 lžíce)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 500 g hladké mouky plus další na pracovní plochu
  • hrubá mořská sůl na posypání
  • 120 g jedlé sody
  • 2 litry vody (9 šálků)

Postup

  1. Droždí a teplou vodu ušlehejte. Nechte 1 minutu odstát.
  2. Mezitím rozpusťte 1 lžíci másla (zbytek si nechte na další kroky).
  3. Vmíchejte sůl, hnědý cukr a rozpuštěné máslo.
  4. Pomalu přidejte 3 šálky mouky, jeden po druhém.
  5. Míchejte dřevěnou lžící nebo hákem na těsto připojeným ke stojanovému mixéru, dokud těsto nezhoustne.
  6. Přidejte další 3/4 hrnku mouky, dokud se těsto přestane lepit.
  7. Pokud se těsto stále lepí, přidejte podle potřeby ještě 1/4 až 1/2 hrnku.
  8. Do těsta píchněte prstem – pokud se odrazí, je připraveno k hnětení.
  9. Těsto vyklopte na pomoučený povrch.
  10. Hněťte ho 3 minuty a vytvarujte z něj kouli.
  11. Vložte ho do velké vymaštěné mísy, pevně přikryjte plastovou fólií a nechte v teplém prostředí kynout 1 hodinu nebo dokud se jeho velikost téměř nezdvojnásobí.
  12. Po vykynutí těsto propíchejte, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
  13. Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch a ostrým nožem nebo vykrajovačem na pizzu nakrájejte těsto na dílky o velikosti 1/3 hrnku. Mělo by jich být asi 12.
  14. Vytvarujte kuličky.
  15. Předehřejte troubu na 204 °C.
  16. Vyložte 2 plechy pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Odložte stranou.
  17. Ve velkém hrnci přiveďte k varu jedlou sodu a 9 šálků vody.
  18. Do vroucí vody vhoďte 1-2 rolky na 20-30 sekund (pokud to bude trvat déle, rolky budou mít kovovou chuť).
  19. Pomocí děrované špachtle vyjměte rolky z vody a nechte z nich odkapat co nejvíce přebytečné vody.
  20. Položte preclíky na připravený plech nebo těsně vedle sebe na plech.
  21. Ostrým nožem udělejte do horní části každého z nich několik zářezů.
  22. Rozpusťte zbývající máslo.
  23. Každou rolku lehce potřete rozpuštěným máslem a posypte hrubou mořskou solí.
  24. Pečte 22-26 minut nebo do sytě zlatavé barvy ze všech stran.
  25. Vyjměte z trouby a podávejte teplé.
  26. Rolky lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku se zipem až 3 dny (ztratí trochu měkkost).
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang