apple-juice-1055331Cider si v Česku získává popularitu raketovou rychlostí. Vyrábí se fermentací jablečného moštu. Jablečný mošt se zkvasí, zraje v sudech a následně se ředí na požadovaný obsah alkoholu, setkáme se s rozmezím od 0,5 až po 8,2 %. Při výrobě se používají různé odrůdy jablek. Stejně jako víno je cider nápoj, který může mít mnoho variant – sladký i polosuchý, řízně suchý, šumivý i zcela bez bublinek – každý si může vybrat ten, který jeho chuti nejvíce sedí. Skvěle hasí žízeň a na rozdíl od piva je správně připravený cider přirozeně bezlepkový. Musíte být ale bdělí při jeho výběru – někteří výrobci přidávají barviva, která mohou lepek obsahovat. Zdálo by se, že kvašený nápoj z ovoce je správnou volbou, i pokud se snažíte zhubnout – není tomu ale tak. Cider je díky cukru obsaženému v ovoci kaloričtější než světlé pivo.

beer-texture-5-1539269Pivo, jednoznačně nejoblíbenější alkoholický nápoj v Česku, se také vyrábí kvašením, z obilného sladu, vody a chmele. Na našem území má jeho výroba dlouhou tradici a pojem české pivo je od roku 2008 chráněn jako zeměpisné označení. Umírněné pití piva snižuje hladinu cholesterolu, prospívá srdci, redukuje záněty a působí jako prevence proti vzniku ledvinových kamenů. Poslední výzkumy navíc ukázaly, že díky obsahu křemíku dokáže pivo působit jako účinná prevence osteoporózy. Takže jestli zvolíte jablečný cider, nebo české pivo, na zdraví, a nepřežeňte to s množstvím!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>