Že je pečivo zdrojem energie, a to především ve formě sacharidů, ví většina lidí. Dobře to vědí například ti, kteří si musejí hlídat příjem sacharidů u cukrovky. Také lidé s nadváhou a obezitou, kteří to myslí s redukcí hmotnosti vážně, si musejí zdroje sacharidů velmi pečlivě vybírat. Ptáte se proč vlastně? Protože není pečivo jako pečivo. Některé vás téměř okamžitě, avšak krátce energeticky „nakopne“, jiné vám poskytne méně energie, zato na delší dobu. Energetická hodnota celozrnného nebo obyčejného bílého pečiva přitom není nijak závratně rozdílná. Díky přidaným olejninám může být u celozrnného pečiva dokonce vyšší (ale nemusí). Jak je tedy možné, že každé pečivo funguje v těle jinak? Důvodem je obsah vlákniny.

Kaiserka natural je typickým představitelem světlého pšeničného pečiva s měkkou pružnou střídkou a typickou ražbou na povrchu.

Kaiserka natural je typickým představitelem světlého pšeničného pečiva s měkkou pružnou střídkou a typickou ražbou na povrchu.

Bílé pečivo obsahuje téměř nulové množství vlákniny. Ze zrna se zpracuje pouze škrobová část, těsto se upeče za vysoké teploty a výsledný produkt je potom velmi jednoduše stravitelný. Bílý rohlík nebo houska tak poskytnou energii již pár minut po spolknutí. Pokud však není energie okamžitě spotřebována (což se může dít například při sportu nebo těsně po něm), rychle stoupá glykémie, vyplavuje se inzulín, energie se ukládá (také jako nemilé tukové zásoby), glykémie padá a padá a padá… a zakrátko je zase tak nízko nebo ještě níž než před rohlíkem. A přichází chuť na další rohlík, sušenku, zmrzlinu, pivo a stále dokola.

 

 

Tmavá bageta obsahující 80% celozrnné mouky (mix celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky). Obohacená záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek), která jí dodává báječnou chuť a vláčnost. Bohatě sypaná směsí ovsených vloček, sezamových alněných semínek.

Tmavá bageta obsahující 80% celozrnné mouky (mix celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky). Obohacená záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek), která jí dodává báječnou chuť a vláčnost. Bohatě sypaná směsí ovsených vloček, sezamových alněných semínek.

Celozrnné pečivo, které obsahuje hodně vlákniny, se díky ní tráví pomalu. Vláknina v trávicím traktu bobtná (váže vodu), zvětšuje tak objem tráveniny, mechanicky dráždí střeva a spolehlivě tak optimalizuje rychlost střevní pasáže. Energie je díky pomalejšímu trávení k dispozici sice za delší dobu, ale její uvolňování je pozvolné. V ideálním případě, pokud k celozrnnému pečivu jíme i další, nesacharidové potraviny (např. sýr, tvaroh, zeleninu nebo šunku), se energie uvolňuje téměř tak pozvolna, jak ji tělo potřebuje. Glykémie se tedy po jídle zvedá mírně, inzulínu se vyplavuje méně a nedochází k tak mohutné tvorbě tukových zásob. Rovněž nepřichází strmý pád glykémie, který by způsobil další hlad a chuť na sladké jako u bílého pečiva.

Celozrnné pečivo je tedy lepším energetickým životabudičem. Ale nezoufejte, bílého pečiva se vzdávat nemusíte. Občas si ho můžete bez obav přikousnout například k jarnímu zeleninovému salátu s vajíčkem a olivovým olejem. Nebo ho zkombinovat s luštěninovou pomazánkou… Zkrátka ho obohaťte vlákninou a dalšími živinami v jakékoliv jiné podobě.

Dokrupava.cz_Blanka ProchazkovaBc. Blanka Procházková, registrovaná nutriční terapeutka

PS: všechny „Rady nutriční specialistky“ najdete v stejnojmenné samostatné rubrice na jednom místě:-)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>