Poprvé jsme tenhle med–nemed dělali, když bylo synovi tři a půl roku. Usilovně sbíral pampelišky a cítil se nesmírně důležitý, když si pochutnával na výsledném „medíku“. Tak mu to utkvělo v paměti, že od té doby každý rok s první pampeliškou vyžaduje opakování. Ve skutečnosti se o žádný med nejedná, je to spíš pampeliškový sirup.

pampeliskaSvou barvou, konzistencí a květovou vůní je ale od pravého medu k nerozeznání. Jedni vám budou tvrdit, že je léčivý a dobrý proti nachlazení, druzí vám budou naopak říkat, že díky množství cukru není pro výživu dětí absolutně vhodný.

Každopádně společný sběr květů pampelišek a následná příprava utužují rodinný kolektiv, pampeliškový „med“ je chutný na chlebu i v jogurtu a báječně osladí čaj, takže když ho nebudete každé ráno snídat velkou lžící, směle do něj…

Maslove_croissanty_s_pampeliskovym_ medemBudete potřebovat: 

Máslový croissant KLASIK: francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Máslový croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 300 květů pampelišek
  • 1 litr vody
  • 2 biocitróny
  • 1 kg cukru krystal
  • máslové croissanty k podávání

 

Za brzkého jasného dopoledne, hned když oschne rosa, nasbírejte na čisté louce květy pampelišek. Opatrně je propláchněte, nasypte do hrnce, zalijte vodou a mírným varem vařte asi 10 minut. Citróny, i když jsou v biokvalitě, pečlivě omyjte, nakrájejte na tenká kolečka i s kůrou a přidejte do hrnce. Nechte v chladné místnosti odstát do druhého dne. Druhý den směs pečlivě přeceďte přes čisté plátýnko, můžete i dvakrát, a snažte se z pampelišek a citrónů dostat co nejvíc „šťávy“. Do přecezeného odvaru přidejte cukr a na mírném plameni vařte půl hodiny, ale třeba i více, podle toho, jak hustý si přejete výsledný produkt. Já ho nechávám probublávat tak něco málo přes hodinu. Horký pampeliškový med nalijte do sterilizovaných sklenic a nechte je zchladnout dnem vzhůru. Podávejte třeba na křupavém máslovém croissantu.

V čistých sklenicích vydrží do další úrody, i když se vám po čase asi začnou tvořit krystaly cukru.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>