I když se ani vzdáleně nejedná o botanické příbuzné, často putují gastronomickým světem ruku v ruce. V supermarketech je najdete na poličce vedle sebe a v klasických receptech často jeden podporuje druhého. Obě tyto vynikající plodiny mají svůj původ ve Středomoří a jídlu dodávají osobitou a pikantní příchuť. A k oběma se musíte „projíst“. Zde podobnost končí.

kaparyKapary jsou nerozvinutá poupata keře kapary trnité. Po sběru musí nejdřív krátce zavadnout a pak se nakládají do soli a případně ještě vinného octa či oleje. Až poté se rozvine jejich typická hořce kořenitá chuť. Kapary v nálevu stačí před kuchyňskou úpravou nechat okapat a případně krátce propláchnout, naložené v soli je lepší nechat 10 minut odmočit a poté propláchnout. Přidávají se do omáček na těstoviny – často ve spojení s olivami, do masových ragú a do tatarské omáčky. Výborně se hodí k mletému masu. Tatarský biftek ochucený sekanými kapary je nepřekonatelný.

olives-1800313No a olivy! Slouží nejen jako výchozí surovina k výrobě olivového oleje, ale i jako pochutina či předkrm a jsou součástí mnohých středomořských receptů. Zasyrova jsou prakticky nepoživatelné. Kdo je na svých cestách do jižních krajů ochutnal přímo ze stromu, byl doslova hořce zklamán. Až nakládání do solné lázně a louhu z nich hořkost vytáhne. Poté olivy ještě 6–12 měsíců kvasí v novém solném nálevu a pak už – různě ochucené – putují na stůl.

olives-210353Zda jsou černé, nebo zelené, není otázkou odrůdy, ale zralosti. Zelené olivy jsou nedozrálé plody, v průběhu dozrávání mění barvu na fialovou až černou. S peckou, nebo bez pecky, ochucené ančovičkou, chilli papričkou, s mandlí, s citrónem nebo bylinkami… Všechny dodají vašemu tělu významnou dávku antioxidantů, vitamínů A a E a minerálůzejména železa, vápníku a draslíku. Já je ráda přidávám k nakládanému sýru a na poslední chvíli ke kuřeti dušenému s rajčaty. A můj nejoblíbenější recept z kaparů a oliv je jednoznačně tapenáda. Recept na ni jsem vám prozradila už dříve. Chcete-li ji vyzkoušet, stačí se začíst zde. Olivy jsou také vděčným zpestřením pečiva. Ty černé si můžete vychutnat třeba v lahodné mini ciabattě s olivami, kterou lze skvěle využít při přípravě jednoho z nejtypičtějších italských předkrmů – bruschetty. Recept najdete zde.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>