Kdo vás pochválí, když to neuděláte sami,… Tohle se mi opravdu povedlo. Snědla jsem to dřív, než jsem to stihla vyfotit, a musela jsem udělat další várku… Myslím, že tahle marinovaná cuketa se stane hitem mojí grilovací sezony. A to prosím k cuketě, nerada to přiznávám, nemám nijak vřelý vztah. Doposud pro mě existoval jediný přijatelný způsob, jak zužitkovat giganty od tchyně (maminko, promiňte), a to cuketový chlebíček.

Slovo „giganty“ je klíčové – přerostlé plody opravdu nemají nijak omračující chuť a hodí se jenom jako hmota do buchet, bramboráků cukeťáků a na „cuketové zelí“. Čerstvé, pevné, malé a lesklé cuketky, to je něco jiného! Syrové jsou křupavé a šťavnaté a skvěle do sebe natáhnou chuť všeho, co k nim přidáte. Už jsem psala, že v tomhle období dávám pesto z medvědího česneku na všechno kromě zákusků a spojení s cuketou se ukázalo jako velice šťastné. Takže sem hned zatepla píšu recept, protože druhá várka se chladí v lednici a já mám strach, že podle toho, jak často chodím kontrolovat, jestli se správně „rozležuje“, nestihnu vyfotit ani tuhle dávku.

Marinovaná cuketa je báječná jenom tak, jako salát nebo jako zeleninová příloha. Bude se hodit ke světlejším grilovaným masům. Ale obstojí i samotná na lehce otoastovaném cereálním chlebu s trochou dobrého čerstvého sýra.

Medvěd na cuketě

Medvěd na cuketě

Budete potřebovat:

Cereální chléb:  Vícezrnný chléb s pšeničnými otrubami, lněnými a slunečnicovými semínky. S bohatým posypem ze lněných a sezamových semínek. Z kamenné pece.

Cereální chléb: Vícezrnný chléb s pšeničnými otrubami, lněnými a slunečnicovými semínky. S bohatým posypem ze lněných a sezamových semínek. Z kamenné pece.

  • 1 cereální chléb
  • 2 malé pevné cukety s lesklou slupkou
  • 1 velkou lžíci pesta z medvědího česneku
  • šťávu z poloviny citronu
  • cca 1,5 dcl dobrého olivového oleje
  • kousek chilli papričky (nemusí být)
  • sůl a pepř
  • hrst piniových oříšků
  • čerstvý sýr k podávání

 

Cuketu omyjte, odkrojte konce a naškrábejte z ní škrabkou na zeleninu tenoučké plátky i se slupkou. Přidejte k ní vrchovatou lžíci pesta z medvědího česneku, šťávu z půlky citronu, olivový olej, sůl a pepř. Můžete přidat i kousek chilli papričky. Nechte v chladu marinovat alespoň půl dne. Na pánvi nasucho opražte hrst piniových oříšků. Když budou hotové, odstavte je z pánve, protože se lehce spálí zbytkovým teplem. Otoastujte plátky cereálního chleba, potřete dobrým čerstvým sýrem (třeba kozím), navršte cuketu, posypte piniovými oříšky a podávejte s lehkým bílým vínem.

P.S.: Když nastane ta smutná chvíle a dojde mi medvědí pesto, zkusím použít klasické bazalkové. Mám tušení, že to bude také dobré.

P.S. 2: Mezi první a druhou várkou pesta z medvědího česneku se mi stala taková nemilá věc – došla mi piniová semínka. Takže jsem druhou dávku sypala slunečnicí – a také to bylo dobré. Vyzkoušejte i tuto variantu 😉

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>