Na bramboráky „pro kluky“ má u nás monopol moje tchyně, protože je samozřejmě dělá nejlepší. Uprostřed léta se ale spokojí i s mojí zdravější variantou z cuket. Při smažení nepoužívám tolik oleje a propašuji do nich trochu pohankové mouky. Když už se postavím „čelem ke smažení“, udělám rovnou větší množství. Placičky se dobře mrazí, a když se zdržíme na výletě, stačí je krátce rozpéct v troubě.Cuketove_placicky_lamankovy_chleb

Budete potřebovat:

  • 2 středně velké cukety i se slupkou
    Pšenično-žitný chléb s pšeničnou a žitnou lámankou. Obohacený o len, sušené bramborové vločky, slunečnici, ječný slad, ovesné vločky a sezam. Bohatě sypaný cereální směsí. S žitným kvasem.

    Pšenično-žitný chléb s pšeničnou a žitnou lámankou. Obohacený o len, sušené bramborové vločky, slunečnici, ječný slad, ovesné vločky a sezam. Bohatě sypaný cereální směsí. S žitným kvasem.

  • 1–2 jarní cibulky
  • 1 velké vejce
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky (nebo 3 lžíce hladké a jednu pohankové)
  • ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

K podávání:

  • 1 zakysanou smetanu nebo Crème fraîche
  • 1 okurku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • lámankový chléb

Cukety omyjte, odřízněte konce a i se slupkou nastrouhejte na hrubém struhadle. Posolte a nechte chvíli odstát, potom pořádně vymačkejte přebytečnou vodu přes cedník. Přidejte najemno nakrájenou cibulku, vejce, čerstvě mletý pepř a případně dosolte. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva.

4295550_Lamankovy_chleb_1730_200_mmVe velké těžké pánvi rozehřejte na středním plameni asi dvě lžíce oleje. Klaďte do oleje menší hromádky a hřbetem lžíce je zploštěte na placičky. Smažte je bez šťouchání na středním plameni 3–4 minuty, až se spodek zatáhne a placičky zpevní, poté je opatrně obraťte a osmažte z druhé strany. Vezměte si na to placatou obracečku a postupujte opatrně, aby se vám nelámaly – chladnutím ještě zpevní. Hotové cukeťáčky nechte postát na papírových ubrouscích, které odsají přebytečný tuk.

Okurku rovněž omyjte, nastrouhejte, posolte a vymačkejte z ní vodu. Smetanu osolte, opepřete, přidejte citronovou šťávu a rozmačkaný stroužek česneku. Vmíchejte vykapanou okurku a nechte odležet v chladu. Máte-li, a máte-li ho rádi, přidejte i snítku kopru. Placičky podávejte s okurkovým salátem a lámankovým chlebem jako rychlou letní večeři.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>