Tajemství výroby sýra zná člověk už více než 5 000 let a přišel na ně pravděpodobně náhodou – mléko bylo dostupné a potřebné mléčné bakterie existují volně ve vzduchu. Sýr ve své podstatě není nic jiného než sražené mléko. Pomocí syřidla se oddělí pevné části od syrovátky a ty se dále zpracují na obrovské množství variant sýrů od čerstvých přes uzené, různě ochucené až po prastaré kousky s plísní, s dírami i bez – opravdu je z čeho vybírat.

Staročeské "kozí syrečky" bývaly prý výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502 (Wikipedie). Olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou.

Staročeské „kozí syrečky“ bývaly prý výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502 (Wikipedie). Olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou.

Sýr obsahuje velké množství bílkovin a vitamínů, železo a jód. Díky kombinaci vitamínů A, D, fosforu a vápníku ve správném poměru je sýr významný v prevenci osteoporózy. Nedávno jsem dokonce slyšela z úst zubní lékařky, že tvrdý sýr před spaním může nahradit čištění zubů – nechápejte to jako doporučení, spíš jako krizovou variantu, ale pro sýr jsou to body navíc.

kozi_syrU nás se nejčastěji setkáme se sýrem z kravského mléka a opravdu neznám nikoho, kdo by neměl rád alespoň nějakou jeho variantu. Horší je to se sýry z kozího mléka – ty mají své odpůrce, kterým vadí „koza“ v aroma i chuti. Ale je to škoda, protože podle odborníků na výživu je kozí sýr zdravější. Má totiž vyšší obsah vitamínů, minerálů a vápníku a je lépe stravitelný.

Kozímu mléku a výrobkům z něj se připisují i protirakovinové účinky – koza je totiž jedno z mála zvířat, které rakovinou netrpí. Kozí sýr bývá někdy úplně čerstvý, jindy zraje několik týdnů. Mimořádně oblíbený je ve Francii, ale i v Česku existuje mnoho farem, které se specializují na výrobu kozích produktů. I když patříte mezi ty, kterým kozí sýr „nevoní“, dejte mu šanci. Zpestříte si jídelníček o další hodnotnou potravinu.

PS: Osobně mám slabost i pro Blaťácké zlato, tak ho někdy používám místo čedaru. Jeho jemně nahořklá chuť v receptu na pikantní sýrovou pomazánku hezky vynikne.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>