Nejtradičnější chlebové koření je bezesporu kmín. Je to také jedno z nejstarších koření a můžeme se přít o tom, jestli se do chleba začal přidávat kvůli své chuti, proti plynatosti, nebo jako ochrana před zlými duchy. Jisté ale je, že v našem regionu je s chlebem pevně svázaný. Pojďme se ale podívat i na méně tradiční koření a vyzkoušejme tak něco nového.bread-1318637

Třeba semínka fenyklu. Mají příjemně teplé a sladké aroma a chutnají trochu jako anýz. Prý pomáhají proti bolesti uší a zubů a dokážou zastavit škytání. Jisté ale je, že jde opět o rostlinu, která působí proti nadýmání, což je ve spojení s teplým kynutým chlebem nebo pečivem více než žádoucí.

Nebo koriandr – ne zelená nať, která evokuje spíše asijskou kuchyni, ale plody koriandru – drobné světle hnědé kuličky jsou výtečné ve směsích na chléb a pečivo. A jako bonus antibakteriální účinky a nečekaně pomoc při plynatosti a křečích v břiše.

Venkovská ciabatta s  provensálským kořením: Voňavá ciabatta s lehkou vzdušnou střídkou plnou aromatických bylinek. Speciálně namíchané provensálské koření obsahuje vyváženou směs oregana, bazalky, tymiánu, majoránky, rozmarýnu a šalvěje. Díky olivovému oleji je báječně vláčná, chutná a obohacená o další chuťový rozměr. Bohatý posyp z bylinek a koření ještě umocňuje jedinečnost tohoto nadýchaného pečiva. Své uplatnění najde jako pečivo pro výrobu sendvičů ve středomořsky laděném stylu.

Venkovská ciabatta s provensálským kořením obsahuje vyváženou směs oregana, bazalky, tymiánu, majoránky, rozmarýnu a šalvěje. Díky olivovému oleji je báječně vláčná. Bohatý posyp z bylinek a koření ještě umocňuje jedinečnost tohoto nadýchaného pečiva. Své uplatnění najde jako pečivo pro výrobu sendvičů ve středomořsky laděném stylu.

Do kořenících směsí na chléb se často používá i anýz – chutí se podobá fenyklu, je však sladší a lehce lékořicový. Povzbuzuje chuť k jídlu, používá se i proti kašli a nespavosti a také pomáhá proti nadýmání.

Na kořenění pečiva se dá použít i další koření – světlé pečivo s provensálským kořením vás přenese na dovolenou, drobná černá semínka černuchy, co chutnají trochu jako pepř, zase na Blízký východ. Pak je tu také římský kmín, který má s „naším“ kmínem společné jméno a možná trochu tvar, chutná ale úplně jinak.

A když je řeč o „sypání“ na chléb a pečivo, nesmíme zapomenout na různá olejnatá semínka. Nejenže skvěle chutnají, zvláště lehce opečená na povrchu chleba, obecně jsou ceněná pro své nutriční vlastnosti – obsah polynenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Sezam, lněné semínko, slunečnice nebo dýně – to vše dodává pečivu výbornou chuť a také vás zasytí na delší dobu.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>