No dobře, rým v titulku je hrozný, ale za obsahem si stojím! V české kuchyni se celer nejčastěji využívá jenom jako koření do polévky, které se pak vyhodí, nebo jako součást omáček „na zelenině“. Je to škoda, zvlášť teď, když krásné mladé bulvičky koupíte kdekoliv. U mě v kuchyni se razantněji prosadil, když jsem si ve snaze vařit zdravěji a z lokálních surovin přinesla z farmářského trhu svazeček mladých hlaviček. Poté, co jsem uklidila nepořádek, který k němu tak nějak patří, začala jsem pátrat, co s ním, a byla jsem mile překvapená. Je to opravdu léčivá potravina. Narazila jsem i na lepší rým, než na začátku: Celer je na potenci, i na demenci. Snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu, zlepšuje funkci ledvin, napomáhá hubnutí i detoxikaci těla, zklidňuje nervový systém – a to pořád není všechno, mně to ale stačí na to, abych se ho snažila používat co nejčastěji. Jako každá zelenina je nejúčinnější syrový, chroupat ho jenom tak ale není úplně ono. A kdo jiný, než Francouzi, objevili, jak s ním naložit v kuchyni nejlépe!

celerova remuladaNa francouzskou celerovou remuládu pro dvě osoby budete potřebovat:

Francouzská bageta maxi:  Světlá maxi bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená pěti šikmými řezy.

Francouzská bageta maxi: Světlá maxi bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená pěti šikmými řezy.

  • 1 velkou světlou francouzskou bagetu
  • 1 menší nebo půlku většího celeru
  • šťávu z půlky citronu
  • 2– 3 lžíce dobré majonézy
  • 2 menší kyselé okurky
  • 2 uvařené žloutky
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • sůl a pepř na dochucení
  • hrst vlašských ořechů k podávání

 

Ze všeho nejdříve: víte, co je julienne? To si vezmete ten nejostřejší nůž, co doma máte, očistíte bulvu celeru a poctivě ho nakrájíte na tzv. sirky/ hranolky o rozměru 3mm x 3mm x 3–5cm. Tak by to udělal Francouz. Tak se to snažte napodobit. Aspoň přibližně:-) Nevím, jak je to možné, ale výsledná remuláda* opravdu chutná lépe, když si s tím dáte práci a odoláte pokušení celer nastrouhat. Nakrájené sirky pokapejte šťávou z citronu, celer tak zůstane krásně bílý a citron mu dodá chuť. Nechte jej chvilku odležet a zatím smíchejte majonézu, nadrobno pokrájené okurčičky, najemno utřené žloutky, hořčici, sůl a pepř podle chuti. Přidejte celer a směs ještě nechte chvilku odpočinout v chladu. Světlou bagetu nakrájejte na kolečka, která nasucho opečte a potřete remuládou. Na závěr pak posypte opraženými posekanými ořechy.

Můj tip: pokud máte dobrodružného ducha, zkuste namísto opečené bagety použít jako podklad croissant.

* Studená omáčka z jemné majonézy, okurek, koření, hořčice. Recepty jsou dost různé, ale v podstatě se vždy jedná o ochucenou majonézu.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>