Dovolené jsou v plném proudu a my více či méně pyšně odkládáme svršky u vody. Ten, kdo má rád zdravý životní styl, většinou nemívá s odhalením běžně zahalených tělesných partií problém. Ne každý se ale na odkládání vrstev těší. Jak to udělat na dovolené, abychom si na tento problém nezadělali? Jak se stravovat bez starostí a počítání kalorií, jak si skutečně odpočinout a nepřibrat? Zdá se, že odpověď není jednoduchá. Navíc, jinak vypadá stravování s partou lidí na lodi na Berounce, jinak v hotelu v Provence. Jedno ale bude mít společné: určitě se na dovolené nehodláme stresovat tím, na jaké jídlo bychom měli raději zapomenout a co naopak každý den jíst. Každý si chce ve dnech volna vyčistit hlavu, starosti (včetně starostí s váhou) úplně vypustit a žít pár dnů v klidu. Nezoufejte, opravdu to jde. Možná vám udělají radost následující řádky.

diet_dietaPokud se už týdny snažíte zhubnout, upravili jste jídelníček, omezili pečivo a přílohy, začali jste sportovat, ale v práci máte „strašný stres“, protože musíte do dovolené leccos stihnout, pravděpodobně se vám hubnutí příliš nedaří. Proč? Je toho na vás zkrátka moc. Stres vyplavuje hormony, které způsobují, že si organismus energii šetří. Ani při energetickém deficitu tak tělu nedovolí zhubnout.

alcohol-1238344Po vypjatých posledních dnech před dovolenou ale konečně zabalíte kufry a jedete. A pak se stane něco zvláštního. Je-li dovolená dostatečně dlouhá a opravdu vydařená, vrátíte se a říkáte si, jak se cítíte skvěle, ale že na váhu radši nevlezete. A pak vám to nedá… a ejhle! Dvě kila dole?!!! Zvážit znovu! Opravdu! Jak to? Vždyť jste jedli maso i pečivo, pili jste víno… Vysvětlení je jednoduché: stres pominul, v optimálním případě se zvýšila přirozená fyzická aktivita (plavání, turistika, hry), možná jste se i více vyspali. To všechno je pro zdravou redukci hmotnosti třeba.

Rustikální bageta. Světlá pšeničná bageta s vláčnou porézní střídkou a tenkou křupavou kůrkou. S žitným kvasem.

Rustikální bageta. Světlá pšeničná bageta s vláčnou porézní střídkou a tenkou křupavou kůrkou. S žitným kvasem.

Samozřejmě, že ne vždy je dovolená podobně ideální a také ne každému to takto vyhovuje. Společným jmenovatelem by ovšem měl být klid a žádné stresující omezování v jídelníčku, ale také žádné bezhlavé přejídání či nekonečné alkoholové opojení. To bychom se samozřejmě špatně pochopili.

A jak tedy odpovědět na počáteční otázku – jak se na dovolené nevzdat pečiva a nepřijet o tři kila těžší? Jednoduše se ho pouze nevzdat. Bude-li o prázdninách váš jídelníček podobně rozumný jako jindy, žádné velké překvapení se samo od sebe nestane. Stačí jen trochu přemýšlet. Například vynechte zmrzlinu v případě, že jste si dopřáli skvělou francouzskou bagetu se sýrem. Nebo se o ni podělte třeba s jiným účastníkem zájezdu. Přeji vám krásné, křupavé léto.

Dokrupava.cz_Blanka ProchazkovaBc. Blanka Procházková, registrovaná nutriční terapeutka

PS: všechny „Rady nutriční specialistky“ najdete v stejnojmenné samostatné rubrice na jednom místě:-)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>