Už víte, že v kuchyni ráda používám oříšková másla. Naposledy jsem o něm básnila v tomto http://dokrupava.cz/oriskove-maslo/ článku.

Dosud jsem je kupovala, letos ale líska na zahradě přinesla nečekaně bohatou úrodu. Bylo načase zkusit výrobu vlastního oříškového másla. Na přípravu budete potřebovat pořádný mixér a dávku trpělivosti, jinak už jenom dvě suroviny:

  • cca 250 g lískových oříšků
  • špetku soliCroissant_s_domacim_maslem_z_liskovych_orisku

Lískové oříšky opražte nasucho na středně rozpálené pánvi. Nikam neodcházejte a pánví často potřásejte, aby se nepřipálily. Když se začnou uvolňovat slupky a oříšky budou omamně vonět, máte hotovo. Hned je ale sesypte z pánve, aby se nespálily zbytkovým teplem. Můžete rovnou na čistou utěrku. V ní je pořádně promněte, až se uvolní i zbytky slupek. Oloupané a zchladnuté oříšky přesypte do nádoby mixéru, přidejte špetku soli, ozbrojte se gumovou stěrkou a obrňte trpělivostí a důvěrou v tenhle recept. Začněte mixovat. Po chvilce máte krásně namleté oříšky, které se začnou chytat stěn nádoby a nože pojedou naprázdno.

Máslový croissant - klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Zastavte mixér, stěrkou seškrábněte nalepené oříšky zpět k nožům a znova zapněte mixér. Tohle zopakujte tak 15–20krát. Odolejte pokušení přilévat jakoukoliv tekutinu, buďte trpěliví… Po asi 10 minutách se něco změní. Oříšky uvolní tuk, masa se začne stávat krémovější a mixér už nebude nutné zastavovat tak často. Mixujte dál, až získáte krásně jemné stoprocentní máslo z lískových oříšků. Dejte ho do malé čisté skleničky a používejte třeba na palačinky, do ranních kaší nebo jogurtů, nebo jenom tak na máslový croissant.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>