O blahodárných účincích cibule jsem už psala tady. Jarní cibulka je ve své podstatě kuchyňská cibule sklizená dřív, než stačila dorůst. Pod zemí se jenom začal tvořit zárodek budoucí bulvičky – zatím je křehoučký, bílý a šťavnatý – a nad zemí se pyšně tyčí zelená nať, která láká ke sběru. Jako taková má jarní cibulka všechny léčivé vlastnosti cibule a jako bonus je pro mnohé lépe stravitelná. Dodá tělu vitamíny a stopové prvky, má protiplísňové a antibiotické účinky, navíc obsahuje hodně kyseliny listové.

spring_onions_jarni_cibulka_blogMůžete ji sklízet už brzy na jaře a využít v boji proti jarní únavě, rýmě a při nachlazení. Použití má opravdu všestranné. Nejjednodušší je omytou cibulku přikusovat ke krajíci chleba s máslem – já si vždy na talíř nasypu větší špetku himalájské soli a před každým soustem do ní ponořím koneček cibulky, i když si jinak syrovou zeleninu nesolím. Dělával to tak můj děda a mně se zdá, že špetka soli zakulatí ty nejostřejší tóny. Najemno nakrájená cibulka obohatí saláty a grilovaná doprovodí jako příloha maso. Můžete ji použít jako náplň do slaných koláčů, poslouží jako jedlý provázek ke svazování malých slaných roládek, jako zelené sypání na vajíčka i do polévek…

shallot_cibule_salotkaA jednou pro vždy – šalotka není kuchyňská cibule, která nestihla vyrůst, je to samostatný druh stejného rodu. Ve srovnání s běžnou cibulí má téměř dvojnásobný obsah cukrů, víc bílkovin a éterických olejů. Poznáte ji podle podlouhlého tvaru, obvykle se po oloupání svrchní slupky objeví dvě nebo i více „hlaviček“. Je to asi nejlahodnější odrůda cibule, má jemné aroma a hodí se především do labužnických pokrmů, kde chuť cibule nemá přehlušit všechno ostatní – oblíbená je zejména ve francouzské kuchyni.

PS: Znáte cibuládu? „Marmeláda“ z karamelizované červené cibule se skvěle hodí k pečenému masu a sýrům. Receptů na ni je plný internet a přiznám se, že často zkouším nové… Rozhodně v ní ale nikdy nechybí tymián a dobré červené víno. Skvěle doprovodí „výletní“ housku ze zbytků pečeného masa. Recept najdete tady. 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>