Také už se nemůžete dočkat chvíle, kdy se zakousnete do prvního letošního zralého rajského jablíčka? Ještě to sice nějaký čas potrvá, čekání si ale můžete zpříjemnit sušenými rajčaty. Já mám nejraději ta, která jsou naložená v oleji s bylinkami. Používala jsem je už dříve, rozmělněná se semínky pinií jako červené pesto nebo jenom tak nasekaná k rychlým těstovinám. Na stůl jako doplněk k party bufetu. Pak jsem si jednou koupila veganský sendvič, kde sušená rajčata sloužila jako doplněk k luštěninové pomazánce a náramně mi to zachutnalo. Do té doby mě nenapadlo použít je jako oblohu k pečivu. Přitom je to tak logické, v měsících, kdy nejsou k dispozici čerstvá. A je to tak lahodné! Lahodné je v tomto případě správné slovo, sušená rajčata v sobě nesou tzv. pátou chuť umami, která se někdy popisuje právě jako lahodná. Krásně se snoubí třeba s čerstvým kozím sýrem. A abyste podpořili ještě více jeho chuť, doporučuji použít ciabattu se sušenými rajčaty.

Ciabatta se sušenými rajčaty a čerstvým kozím sýrem

Ciabatta se sušenými rajčaty a čerstvým kozím sýrem

Na dvě porce budete potřebovat:

Ciabatta se sušenými rajčaty. Toto pšeničné pečivo s tenkou křupavou kůrkou si zamilujete. Měkká, porézní střída je ochucená kousky sušených rajčat a oreganem.

Prémiová ciabatta v italském stylu s lehkou vzdušnou střídkou a tenkou křupavou kůrkou. Za svou výjimečnou chuť vděčí kombinaci vybraných ingrediencí, jako je pšeničná semolina a kousky sušených rajčat. Díky vyvážené chuti a střední velikosti bude ideální pro výrobu plněných sendvičů, ale skvěle poslouží i jako chutná příloha k salátům či specialitám z grilu.

  • 2 ciabatty se sušenými rajčaty
  • 8 půlek sušených rajčat naložených v oleji
  • 120 g čerstvého kozího sýra
  • hrst rukoly
  • půl hrsti jader vlašských ořechů
  • čerstvě mletý pepř
  • případně pár kapek starého balzamikového octa

 

Ciabatty rozpulte, pokapejte olejem z rajčat a poklaďte omytými a osušenými lístky rukoly. Přidejte sýr a obložte sušenými rajčaty – podle vlastní fantazie, já sýr trochu rozmačkám a rajčata sekám nahrubo. Doplňte nalámanými ořechy a čerstvým pepřem. Můžete pokapat trochou balzamikového octa nebo použít ještě pár kapek oleje, ve kterém byla naložená rajčata.

PS: Pokud jste ciabattu se sušenými rajčaty v obchodech zatím moc neviděli a dostali jste na můj recept chuť, vypravte se pro ni do Tesca. Tuto novinku zde můžete koupit od poloviny března až do září za 12, 90 Kč.  Za svou výjimečnou chuť vděčí kombinaci vybraných ingrediencí, jako je pšeničná semolina a kousky sušených rajčat. Díky vyvážené chuti a střední velikosti je ideální pro výrobu plněných sendvičů na jarní výlety, ale skvěle poslouží i jako chutná příloha k salátům či specialitám z grilu. Určitě o ní na blogu tedy nečtete naposledy 🙂

PS2: Vše o ciabattách najdete tady

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>