Pořád mě nepřestávají fascinovat roztodivné tvary oddenku (podzemní stonek) zázvoru a při čištění hledám nejzábavnější průřez. A že ho v tomhle období používám často – do čaje i k dušenému masu, do mrkvové polévky a do pečiva – protože věřím v jeho sílu stejně jako Konfucius, který se o něm zmiňuje ve svých spisech už v r. 500 př. n. l.

Zázvor i chilli - pikantní a zdravá dvojice. Nejde jen o to, že "ostré" podporuje metabolismus a spalování kalorií. Ostré pomáhá odstraňovat z těla napětí. Na sklonku zimy jsou zázvor a chilli velmi důležité i pro naši imunitu.

Zázvor i chilli – pikantní a zdravá dvojice. Nejde jen o to, že „ostré“ podporuje metabolismus a spalování kalorií. Ostré pomáhá odstraňovat z těla napětí. Na sklonku zimy jsou zázvor a chilli velmi důležité i pro naši imunitu.

 

large-ginger-2-1319896Zázvor má obrovské množství blahodárných účinků na celé tělo. Pomáhá trávení a hřeje v žaludku, zahřívá klouby při dně, zázvorový odvar se pije proti nachlazení. Je účinný proti mořské nemoci a také proti nevolnosti v autě. A na východě se žvýká, aby odehnal zlé duchy. V kuchyni se používá buď čerstvý oddenek, který se přidává do různých marinád nebo dochucovacích past, nebo sušený a mletý do různých keksů a perníčků. V orientální kuchyni se můžete setkat s nakládaným zázvorem, nejznámější je pravděpodobně jako součást suši. A já mám mezi moukami schovanou krabičku kandovaného zázvoru, který používám jen tak na mlsání. Zázvor je koření, které v zimě dokáže zahřát organizmus.

hot-chillies-1512692A podobný pocit budete mít i z jídel přiostřených chilli. Je to jedno ze světově nejrozšířenějších koření – pochází z Mexika a do Evropy ho přivezl jako kořist Kryštof Kolumbus, odtud se rozšířilo do Afriky, Indie a dál na východ. Získalo obrovskou popularitu a je to tak nesmírně bohatý a rozmanitý druh, že by vydal na samostatnou knihu. Papričky se liší velikostí, tvarem i pálivostí. Charakteristickou pálivost způsobuje alkaloid kapsaicin a existuje i stupnice na měření štiplavosti papriček. Jmenuje se Scovilleova stupnice a na jednom konci s číslem 0 jsou sladké papriky a na druhém, těsně před pepřovým sprejem, je nejpálivější paprička roku 2013, Carolina Reaper, s 1.150.000 – 2.200.000 Scovilleho jednotkami. Pro vaši představu – poměrně známé papričky jalapeño mají kolem 5 – 8.000 jednotek. Obecně je chilli bohaté na vitamín C, železo, draslík a jiné minerály. Urychluje metabolizmus
a podporuje trávení. Zlepšuje náladu a podporuje chuť na sex:-)

PS.: Čerstvý oddenek zázvoru nejlépe oloupete hranou malé lžičky, jakkoliv nepravděpodobně to zní. A poté, jak dočistíte chilli papričku bez rukavic, nikdy, prosím vážně NIKDY! nepřebalujte dítě:-))

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>