Byl to téměř iniciační zážitek. Poznání. Začátek něčeho nového… Dobrá, přeháním, ale jenom trochu. Je však pravda, a trochu se za to stydím, že až při přípravě tohoto článku jsem zjistila, jak má vlastně chutnat a vypadat jedno z mých nejoblíbenějších koření – skořice.

Skořice vs. hřebíčekTa, co jsem s chutí používala doteď, je totiž skořice čínská. Není divu, tvoří téměř 90 % českého trhu se skořicí. Chutná jako skořice. Je pevná, tmavá, trochu palčivá… Smotaná kůra čínského skořicovníku – Cinnamomum cassia.

A pak jsem objevila cejlonskou skořici. Rozdíl je propastný. Je jemná, omamně voňavá, na rtech nechává sladkou stopu. Jedná se o jiný druh skořicovníku, Skořici pravou, Cinnamomum verum.  I ve sklizni je rozdíl – zatímco u čínské skořice se sbírá celá vrchní kůra, u cejlonské skořice se vrchní část kůry sloupne a sbírá se tenoučká vrstva vnitřní kůry. Plátky se skládají na sebe a až ty tvoří smotek pravé skořice. Ta pak z profilu vypadá trochu jako doutník. Jednotlivé vrstvičky lehce oddělíte rukou. A musím zopakovat – chuť je božská. Nikdy už nekoupím jinou. A přesvědčila mě i informace o obsahu toxinu kumarinu, který zatěžuje játra a ledviny. Cejlonská skořice ho proti čínské obsahuje minimální množství.

Jinak je to všestranné koření, které pomáhá zlepšovat trávení, bojuje proti nachlazení i celulitidě, mírní menstruační potíže i kašel, odstraňuje bolesti svalů a kloubů a bojuje proti revmatismu. Dokáže prohřát celé tělo. Ale pozor, s množstvím to nepřehánějte, doporučená denní dávka je čtyři gramy. Schválně jsem to zvážila – průměrný svitek cejlonské skořice váží 2–3 g. Já ji používám do rajské omáčky i polévky, ochucuju s ní muffiny i ranní kaše, samozřejmě patří do svařeného vína a nejčastěji ji dávám do rychlého jablečno-hruškového kompotu spolu s dalším mým oblíbencem, a tím je hřebíček.

Hřebíček se nejčastěji v léčitelství používá v podobě éterického oleje či tinktury. Hřebíček například také zabraňuje vzniku paradentózy, zubního kazu a podporuje tvorbu bílých krvinek.

Hřebíček například také zabraňuje vzniku paradentózy, zubního kazu a podporuje tvorbu bílých krvinek.

Sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného má silné dezinfekční a znecitlivující účinky, dobře tlumí bolesti zubů. Jako koření hřebíček zmírňuje bolesti a křeče v břiše, zlepšuje trávení a ničí patogenní organizmy ve střevech. Hřebíčková tinktura slouží jako účinný repelent.

Skořice a hřebíček spolu hezky souzní a při vaření kompotu nebo toho svařeného vína vám provoní celý byt. A můj osobní tip – když potřebuju do pečení mletou skořici a tlučený hřebíček, používám starý elektrický mlýnek na kafe – poradí si s nimi okamžitě.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>