Dobře vychlazený meloun je tím nejideálnějším způsobem, jak v horkých letních dnech uhasit žízeň. A je jedno, jestli patříte do tábora těch, kteří ho řadí mezi zeleninu, nebo si o něm myslíte, že je ovoce.

Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny: vodní a cukrové. Oba druhy patří do čeledi tykvovitých, ale botanicky si navzájem nejsou příliš blízké – cukrový meloun má blíže k okurce než k vodnímu melounu.

melons-197027

Vodní meloun, jak název napovídá, tvoří z 91–95 % voda. Je poměrně chudý na výživné nebo minerální látky, obsahuje vitamín C a betakaroten. Dužnina má nejčastěji sytě červenou barvu, setkáte se ale i se žlutým vnitřkem vodního melounu ananasového. Voda v melounu obsažená pomáhá hydratovat organismus a přispívá ke krásné pokožce – to věděly ženy už ve starém Egyptě. Meloun působí lehce močopudně a má nízkou kalorickou hodnotu, takže je příjemným pomocníkem při redukční dietě.

Jak poznat zralý meloun? Ještě v mém mládí trhovec vyřízl klín a podle toho jste viděli, jak meloun vypadá uvnitř. Už jsem se s tím dlouho nesetkala, ale i bez téhle pomůcky poznáte zralý kus podle pomalu zasychající stopky, při poklepu zní dutě a při silnějším stisku „vrže“. Neporušený meloun vydrží poměrně dlouho čerstvý.

background-277571

Typickým znakem cukrových melounů je sladká a aromatická vůně. Na rozdíl od vodního melounu jsou semínka soustředěná ve středu a dají se lehce vydlabat lžičkou. Cukrové melouny koupíte celoročně, zimní dovoz z jižní Ameriky ale nikdy nebude tak chutný jako letní kusy z Maďarska či Slovenska, které plně dozrály na rostlině. Cukrové melouny se často podávají jako předkrm s plátkem sušené šunky.

Existují speciální lžičky na tvoření kuliček z dužniny a „hrabličky“ na vybíraní peciček z vodních melounů. Můžete je vydlabat a slupku použít jako mísu na ovocný salát.  „Vyřezávání“ melounů je ostatně samostatná disciplína.

Nic to ale nemění na tom, že nejlépe chutná meloun „jenom tak“ z lednice.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>