Mami, já bych si dal chleba s paštikou! V běžném denním provozu budete těžko dvě hodiny táhnout ve vodní lázni jemnou paštičku s kapkou brandy, králičí panenkou a pistáciovými oříšky. Když ale zazní požadavek z úvodu, znám skvělou zkratku, o kterou se ráda podělím. Nechci dětem dávat konzervy, a i když se už dnes dají koupit i kvalitní výrobky, když můžu, raději ji udělám sama. Tahle „játrovka“ je u nás léty prověřená a její výroba je rychlá a snadná. Není tedy důvod, proč ji občas malým strávníkům nedopřát. Odborníci na výživu upřednostňují kuřecí játra, protože vzhledem ke krátkému růstu kuřat se v nich nestihne usadit tolik škodlivin, a z těch ji dělám i já.

PastikaNa dvě mističky paštiky budete potřebovat:

Tmavý vícezrnný chléb:  Tmavý vícezrnný chléb s pšeničnou trhankou, sójovými a ovesnými vločkami, lněnými semínky a vláčnými sójovými boby. S žitným kvasem. Zdobený cereálním posypem s ovesnými vločkami a semínky. Z kamenné pece.

Tmavý vícezrnný chléb: Tmavý vícezrnný chléb s pšeničnou trhankou, sójovými a ovesnými vločkami, lněnými semínky a vláčnými sójovými boby. S žitným kvasem. Zdobený cereálním posypem s ovesnými vločkami a semínky. Z kamenné pece.

  • 5 plátků dobré anglické slaniny
  • 200 g kuřecích jater
  • 80 g másla + cca 60 g na dokončení
  • 1 lžičku hořčice
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 2–3 snítky tymiánu
  • sůl, pepř
  • tmavý vícezrnný chléb k podávání

Anglickou slaninu pokrájejte na menší kostičky, dejte na pánev, přidejte asi 20 g másla, osolte, opepřete a na mírnějším plameni chvilku restujte. Přidejte očištěná a nakrájená kuřecí játra, ze všech stran je opečte, podlijte 1,5 dcl vody, přidejte lístečky ze snítky tymiánu, ztlumte plamen a duste, dokud se voda nevyvaří na tuk. Zkontrolujte, zda jsou játra uvnitř hotová. Když jsou ještě krvavá, přidejte trochu vody a ještě chvíli duste, ale nenechte je příliš vysušit. Odstavte a nechte chvíli zchladnout. Poté obsah pánvičky přemístěte do mixéru, přidejte lžičku hořčice, citronovou šťávu a zbylé máslo a rozmixujte dohladka. Paštiku přendejte do mističky, povrch uhlaďte a polejte rozpuštěným máslem, které zabrání vysychání. Teplé máslo můžete ještě ozdobit snítkou tymiánu. Podávejte nejlépe na tmavém vícezrnném chlebu a se zeleninou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>