V rámci propagace špenátu v naší rodině jsem zkoušela svému téměř sedmiletému synovi pouštět Pepka námořníka. Lhala bych, kdybych tvrdila, že ho jakkoliv zaujal. Ani Pepek ani špenát. Odborníci na dětskou výživu tvrdí, že dítěti musíte nabídnout novou potravinu až dvacetkrát, než ji přijme. Tak nevím – uzená klobása z jelena zabrala napoprvé, ale špenátu odolává. Já ho ale mám ráda (synka i špenát) a tak v úsilí nepolevuji.

Zapečené bagety se špenátem

Zapečené bagety se špenátem

Zapečené bagety se špenátem:

Francouzská bageta:  světlá bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená šikmými řezy.

Správná francouzská bageta musí být křupavá, poznáte ji na poslech. Když si ji přiložíte k uchu a zmáčknete, křupne. A co porcování? Trhat, lámat nebo krájet? Cokoliv. Patří to ke stylu, patří to k Francii.

  • 2 střední světlé bagety
  • 1 lžička přepuštěného másla nebo dobrého oleje
  • 200 g lístků baby špenátu
  • 100 ml tučnější smetany
  • 2 vajíčka
  • 1 větší stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 100 g sýru Gruyère

Rozpalte troubu na 180 stupňů. Rozpulte a zlehka vydlabejte bagety. Opláchněte špenát, otřepejte ho a dejte na středně rozpálenou pánev s rozpuštěným máslem lehce zavadnout. Osolte, opepřete, přidejte smetanu, prolisovaný stroužek česneku a nechte prohřát. Odstavte z plotny, vmíchejte vajíčka. Směs navršte na bagety, zasypte strouhaným sýrem a zapečte v troubě, až vajíčka zpevní a sýr zezlátne, cca 15–20 minut.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>