Jak já miluju ten čas, kdy začíná zrát letní ovoce! Zvlášť to lesní má neopakovatelné kouzlo: maliny zásadně rostou mezi kopřivami a drápou, pro lesní jahůdky musíte do kluzkého prudkého kopečku (nebo skočíte keckou do strouhy, která nebyla vidět), a borůvky už ráno patrně někdo očesal. Když se vám přesto povede nasbírat hrneček a běžíte se s ním pochlubit, tak pravděpodobně zakopnete na cestě plné písku. Nebo jehličí. A taky hmyz dost prudí. A prší. Anebo pere sluníčko. A i tak jsou to jedny z nejkrásnějších vzpomínek na prázdniny.

Jahodovy croissant_newTeď jsem vymyslela příšerně kýčovitý oslí můstek – jsou to vzpomínky na prázdniny, sladké jako croissant s jahodami.

Proč je zdravé jíst jahody, se dočtete tady: Jahody vs. višně. Mně stačí, že jsou báječně voňavé a sladké, tak šup s nimi, kam to jde. Minulé léto jsem propadla spojení jahod a bazalky, tak vám radím nevynechat finální tečku v podobě bazalkového cukru, je to opravdu skvělé!

Na 4 porce budeme potřebovat:

Máslový croissant je klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Máslový croissant je klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 4 máslové croissanty
  • 160 g čerstvého sýra
  • větší hrst zralých jahod
  • 1–2 lžíce medu

 

Na bazalkový cukr:

  • hrst lístků bazalky
  • 2 lžíce krupicového cukru

 

V hmoždíři trpělivě třeme omyté a osušené lístky čerstvé bazalky s cukrem, až lístky zmiznou a cukr je zelený. V tomto případě nechte mixér odpočívat a spolehněte se na pečlivou ruční práci.

Čerstvý sýr promícháme s medem. Croissant pilkovým nožem opatrně rozpůlíme a potřeme oslazeným sýrem. Jahody nakrájíme na plátky a poklademe po povrchu. Posypeme bazalkovým cukrem, přiklopíme druhou půlkou a očekáváme ovace.

A jestli je pro vás bazalka s jahodami příliš krkolomné spojení, zkuste si stejně připravit mátový cukr.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>