Když se chystáme na delší túru, připravím vydatnější svačinku, která částečně supluje oběd. Večer před výletem servíruji k večeři rajskou s masovými kuličkami. Masových kuliček udělám víc a na druhý den je použiji jako náplň do bagety. Nejraději používám krůtí maso z farmářského obchodu. Není tak výrazné, ale pro děti je nutričně hodnotné a dobře se snoubí s ostatními surovinami.

Na krůtí kuličky budete potřebovat:

  • cca 500 g mletého krůtího masa z prsou
  • 2 plátky bílého toastového chleba, rozmixované nahrubo
  • asi 1 dcl smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1–2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

 

Masove kulicky

V míse pokropte toastový chléb smetanou a nechte nasáknout. Přidejte krůtí maso, česnek, hořčici, sůl a pepř a pořádně propracujte rukou. Nebojte se soli a koření, krůtí maso snese výraznější dochucení. Já někdy přidávám malou lžičku bulharského koření čubrica, které výslednou chuť posune někam na Balkán. Ze směsi tvořte kuličky velikosti ořechu a rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Pokapejte olejem a pečte 15–20 minut při 180 stupních. Kuličky hlídejte, aby se vám moc nevysušily. Z tohoto množství uděláte tak 20 kuliček, postačí to jako náplň do 3 baget. Pokud je chcete využít i k večeři, vynásobte množství.

Na dokončení:

Francouzská bageta:  světlá bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená šikmými řezy.

Francouzská bageta tak jak ji známe z našich obchodů. Je to světlá bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená šikmými řezy.

  • 3 střední francouzské bagety*
  • 20 masových kuliček
  • 1 mrkev
  • čtvrt menší hlávky bílého zelí
  • 1 menší červená cibule
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl a pepř
  • koriandr nebo petrželka

 

Mrkev nahrubo nastrouhejte, zelí nakrájejte na jemné nudličky a cibuli na půlkolečka. Promíchejte s nálevem z octa, cukru, soli a pepře a nechte chvilku uležet. Bagety rozpulte, ale nedokrojte. Každou bagetu potřete lžící majonézy, poklaďte okapaným salátem a obložte masovými kuličkami. Navrch můžete přidat pár lístků koriandru (ten chutná spíš dospělým) nebo petrželky. To je lehounce asijská varianta.

Pro děti někdy na dokončení používám salsu v mexickém stylu vyrobenou z dobré rajčatové omáčky a kukuřice. Nebo to zkuste v řeckém stylu a k masovým kuličkám přidejte okurkový salát á la tzatziki. Každopádně bageta s masovými kuličkami nikoho neurazí.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>