Když se chystáme na delší túru, připravím vydatnější svačinku, která částečně supluje oběd. Večer před výletem servíruji k večeři rajskou s masovými kuličkami. Masových kuliček udělám víc a na druhý den je použiji jako náplň do bagety. Nejraději používám krůtí maso z farmářského obchodu. Není tak výrazné, ale pro děti je nutričně hodnotné a dobře se snoubí s ostatními surovinami.
Na krůtí kuličky budete potřebovat:
- cca 500 g mletého krůtího masa z prsou
- 2 plátky bílého toastového chleba, rozmixované nahrubo
- asi 1 dcl smetany ke šlehání
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 1–2 lžíce oleje
- sůl a pepř
V míse pokropte toastový chléb smetanou a nechte nasáknout. Přidejte krůtí maso, česnek, hořčici, sůl a pepř a pořádně propracujte rukou. Nebojte se soli a koření, krůtí maso snese výraznější dochucení. Já někdy přidávám malou lžičku bulharského koření čubrica, které výslednou chuť posune někam na Balkán. Ze směsi tvořte kuličky velikosti ořechu a rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Pokapejte olejem a pečte 15–20 minut při 180 stupních. Kuličky hlídejte, aby se vám moc nevysušily. Z tohoto množství uděláte tak 20 kuliček, postačí to jako náplň do 3 baget. Pokud je chcete využít i k večeři, vynásobte množství.
Na dokončení:

Francouzská bageta tak jak ji známe z našich obchodů. Je to světlá bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená šikmými řezy.
- 3 střední francouzské bagety*
- 20 masových kuliček
- 1 mrkev
- čtvrt menší hlávky bílého zelí
- 1 menší červená cibule
- 3 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce hnědého cukru
- 3 lžíce majonézy
- sůl a pepř
- koriandr nebo petrželka
Mrkev nahrubo nastrouhejte, zelí nakrájejte na jemné nudličky a cibuli na půlkolečka. Promíchejte s nálevem z octa, cukru, soli a pepře a nechte chvilku uležet. Bagety rozpulte, ale nedokrojte. Každou bagetu potřete lžící majonézy, poklaďte okapaným salátem a obložte masovými kuličkami. Navrch můžete přidat pár lístků koriandru (ten chutná spíš dospělým) nebo petrželky. To je lehounce asijská varianta.
Pro děti někdy na dokončení používám salsu v mexickém stylu vyrobenou z dobré rajčatové omáčky a kukuřice. Nebo to zkuste v řeckém stylu a k masovým kuličkám přidejte okurkový salát á la tzatziki. Každopádně bageta s masovými kuličkami nikoho neurazí.