Bageta s pečenými paprikami

 

Šťavnatá a lehce kouřová chuť pečených paprik je pro mě esencí léta. Pamatuji si přesně, kdy jsem je ochutnala poprvé. Jak už je to pro pečené papriky typické, v Žiari nad Hronom. Byla jsem tam pozvaná na návštěvu ke kamarádce a její skvělá máma nám je naservírovala k snídani. Moje slušné vychování vzalo tenkrát za své a spořádala jsem sama mísu pro šest lidí. Myslím, že se ještě nějaké dopékaly. No, propadla jsem jim, v sezoně je dělávám opravdu často a ještě jsem se jich nepřejedla. Nejraději mám dužnaté červené kousky, pěkně odleželé v oleji, jenom tak na dobrém pečivu. Dá se z nich ale udělat i skvělá polévka a třeba s kouskem balkánského sýru salát.

pecena paprika

Na bagetu s pečenými paprikami budete potřebovat:

Multicereální rustikální bageta: Vícezrnná bageta obohacená ovesnými vločkami, kukuřičnou moukou, slunečnicovými, lněnými a sezamovými semínky. S žitným kvasem. Z kamenné pece.

Multicereální rustikální bageta: Vícezrnná bageta obohacená ovesnými vločkami, kukuřičnou moukou, slunečnicovými, lněnými a sezamovými semínky. S žitným kvasem. Z kamenné pece.

  • 2 střední multicereální rustikální bagety
  • 5 dužnatých červených nebo oranžových paprik
  • 1–2 stroužky česneku
  • cca 100 ml panenského olivového oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvý sýr podle chuti – můžete použít třeba ovčí nebo kozí
  • pár lístků rukoly
  • sekanou petrželku

 

Papriky omyjte, osušte a nasucho grilujte, dokud zčásti nezčernají. Můžete použít i venkovní gril, kouřová chuť bude pak ještě výraznější, já je ale často dělám v pekáčku v troubě – při 200 stupních to trvá tak 15–20 minut. Nechte je krátce zapařit – můžete použít mikrotenový sáček nebo je stačí přikrýt vhodnou pokličkou, pokud jste je pekli na pekáčku. Když už je udržíte v ruce, sloupněte slupku a pečlivě odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na dlouhé proužky, dejte do mísy s rozmačkaným stroužkem česneku, osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nechte alespoň dvě hodiny odležet.

Rozpulte multicereální rustikální bagetu a potřete ji čerstvým sýrem. Obložte lístky rukoly, pečenou paprikou a posypte sekanou petrželovou natí.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>