Prázdniny dávno za námi, Vánoce v nedohlednu – i když se nám v obchodech snaží namluvit něco jiného. Co jste si letos z dovolené na jihu přivezli? Olivový olej, koření, rajčata sušená na slunci nebo něco jiného? Je čas vytáhnout zásoby a na chvíli se vrátit k moři alespoň chuťovou vzpomínkou.

Naši rodinu nejspolehlivěji přenese na řecké ostrovy gyros. Mám ráda jídla, které uvařím jednou a pak je můžu zužitkovat třeba jako oběd „do ruky“ na druhý den. Tenhle recept je jedním z nich. Jeden den podávám kuře na způsob gyros s tzatziki a hranolky a zbytek vyskládám druhý den manželovi do práce do světlé kaiserky se sezamem.

gyrosNa 2 kaiserky ve stylu gyros budete potřebovat:

Kaiserka se sezamem je světlé pšeničné pečivo s měkkou pružnou střídkou a typickou ražbou na povrchu. Posypaná je sezamovými semínky.

Kaiserka se sezamem je světlé pšeničné pečivo s měkkou pružnou střídkou a typickou ražbou na povrchu. Posypaná je sezamovými semínky.

  • 2 světlé kaiserky se sezamem
  • 1 větší vykostěné horní kuřecí stehno
  • 1 lžíci koření na gyros (z dovolené nebo třeba z obchodu Koření od Antonína)
  • 2–3 lžíce oleje
  • 1/2 okurky
  • cca 100 ml hustého řeckého jogurtu
  • 1 menší stroužek česneku
  • snítku kopru nebo máty
  • sůl, pepř
  • pár listů salátu
  • 1 červenou cibuli – nemusí být

Na pánvičce rozpalte olej, kuřecí stehno nakrájejte na tenké proužky, posypte kořením, osolte, opepřete a na oleji smažte ze všech stran, až maso zrůžoví a uvnitř bude propečené. Dejte stranou zchladnout. Oloupanou okurku nahrubo nastrouhejte, osolte a nechte chvíli stát. Pak z okurky vymačkejte co nejvíc tekutiny. Přidejte hustý bílý jogurt (také ho můžete před použitím nechat vykapat přes sítko), rozmačkaný stroužek česneku, sůl a pepř. Já osobně přidávám pár snítek jemně nasekaného kopru – s okurkami mi nesmírně chutná – ale kdo ho nemusí, může zkusit najemno nasekanou mátu.

Světlou sezamovou kaiserku rozpulte a poklaďte listy salátu, nerozmočí se tak snadno. Vyskládejte kuřecí maso, přidejte trochu salátu tzatziki a pár koleček jemně nakrájené červené cibule.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>