Velikonoční speciál se špenátem a křepelčími vajíčky

Housky a rohlikyPečivoSlané receptySnackyStudená kuchyněUzeninyZeleninová jídla

Tenhle recept na lehkou (nejen velikonoční) svačinu nebo večeři možná zvládnete ještě dřív než za pověstných 15 minut Jamieho Olivera. Vyžaduje však při přípravě naprostou koncentraci a dobrou synchronizaci.

Kaiserka speciál se špenátem a křepelčími vajíčky

Budete potřebovat:

Kaiserka speciál je světlé pšeničné pečivo s měkkou pružnou střídkou a typickou ražbou na povrchu. Posypané lněnými a sezamovými semínky.

  • 4 kaiserky speciál
  • 2–3 silnější plátky dobré slaniny
  • 8 křepelčích vajíček
  • kousek másla
  • 250 g čerstvých špenátových lístků
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • sůl a pepř

Připraveni? Tři, dva, jedna, start!

  1. Na plech vyložený papírem na pečení dejte do trouby pod gril plátky slaniny.
  2. Omyjte špenát a nechte ho okapat.
  3. Na středně rozpálené pánvi rozpusťte kousek másla a usmažte volská oka z křepelčích vajíček.
  4. Volská oka dejte stranou a na tu samou pánev vhoďte okapaný špenát. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a špenát nechte zavadnout. Odvařte případnou tekutinu a odstavte.
  5. Vytáhněte z trouby ugrilovanou slaninu a nakrájejte ji na proužky.
  6. Rozřízněte kaiserky, špenát ještě vymačkejte o okraj pánve a obložte jím kaiserky.
  7. Přidejte volské oko a proužky slaniny a podávejte.

Pokud jste zdatní „vyvaření“ kuchaři, stihli jste to tak za 10 minut. Pro ostatní, tady jsou problematická místa:

  • Křepelčí vajíčka mají pevnou skořápku a pod ní tuhou blánu, rozbít je tak, aby žloutek zůstal vcelku, vyžaduje jistý cvik.
  • Špenát se na pánev nevejde najednou a vypadává z pánve…
  • Zatímco bojujete s vajíčky a špenátem, z trouby se začne valit dým ze spálené slaniny

Nepospíchejte, hlídejte slaninu a nedělejte si vrásky, když se žloutek rozteče. Pořád to stihnete za 20 minut a i volské oko s roztečeným žloutkem je moc chutné.

K velikonocům špenát perfektně ladí. Ozvláštnit recepty je snadné a efektivní. Špenátová polévka již nemusí být jedna z hlavních připravovaných receptur se špenátem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang