Když jsem byla malá holka, moje máma měla v práci kolegu – obrovského pána. Jmenoval se Košík a hrával košíkovou. Jednou jsem ho viděla, jak svačí – chlebíčkovou veku překrojil podélně napůl, potřel asi půlkou másla, obložil čtvrtkou prasete, přiklopil a pojedl. Je pravda, že v jeho obrovských rukách veka vypadala jako rohlík v mých…

282I když se veka tvarem a konzistencí rohlíku podobá, je celkově větší a kypřejší. Jde o kynuté pečivo z bílé pšeničné mouky. Protože je primárně určená k výrobě obložených chlebíčků, je chuťově neutrální, aby vynikly ostatní ingredience. Dá se ale i obalovat ve vejcích a smažit, tvoří základ žemlovky a můžete ji použít třeba do knedlíků. Vydlabaná, naplněná a zapečená spolehlivě zasytí i větší rodinu (a pojme hodně zbytků).

trgfdObložený chlebíček na vekovém pečivu je mimochodem český vynález – prodávat ho začal ve svém pražském lahůdkářství Jan Paukert na popud svého přítele, kterému běžné jednohubky nevyhovovaly velikostí a hledal něco chutného k zakousnutí tak „na dvě–tři sousta“. Nový koncept se ujal, zákazníci si chlebíčky brzy oblíbili. Vyhledávanou chuťovkou jsou ostatně dodnes.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>