Jsou mezi námi i tací, kteří navzdory tunám snědeného vánočního i toho povánočního cukroví mají pořád chuť na sladké. Třeba moje děti. A v rámci pozvolného ozdravování jídelníčku jim odmítám v půlce ledna vydat další čokoládičky ze stromečku a zbytek kondenzovaného karamelového mléka, který mám schovaný vzadu v lednici. Hledali jsme proto kompromis. Vápník z tvarohu, trocha draslíku a vitamínů skupiny B z banánu, kapka medu na posílení imunity. Plátky mandlí, které se nevešly na vánočku, přidají ještě něco vápníku – ale ano, tuhle sladkou pomazánku jsem jim ochotna servírovat jako sváteční svačinku.

Tvarohovo-banánová pomazánka na croissantBudete potřebovat:

Multicereální croissant: Tmavý multicereální croissant z plundrového těsta se semínky lnu a slunečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami. Zdobený je bohatou směsí křupavých semínek (len, sezam, slunečnice).

Multicereální croissant: Tmavý multicereální croissant z plundrového těsta se semínky lnu a slunečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami. Zdobený je bohatou směsí křupavých semínek (len, sezam, slunečnice).

  • 2 máslové multicereální croissanty
  • 150 g polotučného tvarohu*
  • 1 menší zralý banán
  • 1–2 lžičky medu
  • malou hrst plátků mandlí

 

Nejdřív si nasucho opečte plátky mandlí do světle hněda – hned, jak chytnou barvu, je vysypte z pánve bokem – na pánvi by dále hnědly a mohly by se spálit. Tvaroh nechte na sítu okapat, dejte do mixéru s nahrubo nakrájeným banánem a rozmixujte na hladkou kaši. Podle chuti a zralosti banánu doslaďte medem. Podávejte posypané plátky mandlí a s máslovým multicereálním croissantem.

* Víte, že 100 g měkkého tvarohu obsahuje přibližně 15 % doporučené denní dávky vápníka? (psali jsme o ní už zde)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>