Sezónní a lokální – to je přístup k nákupu potravin, který získává čím dál víc na popularitě, a já myslím, že je to tak správně. Vánoce jsou ale svátky hojnosti a tak není divu, že chceme sobě i dětem v tomto čase dopřát exotičtější dobroty. Pochopili to už i obchodníci a tak se koncem prosince můžete setkat s roztodivným tropickým ovocem už i na pultech běžných supermarketů. Z vlastní zkušenosti mám pro vás dvě rady – nekupujte najednou spoustu druhů – rychle se kazí, z každého ochutnáte kousek a zbytek poputuje druhý den do koše. A když už se rozhodnete dopřát si, připlaťte si za kvalitu. Prozkoumejte nabídku na internetu. Pokud jste z Prahy a okolí, navštivte třeba vietnamskou Sapu. Promyslete si, co chcete ochutnat a až pak nakupujte.

Tropické ovoceTřeba granátové jablko – je to mimochodem můj oblíbenec. Červená semínka plná šťávy můžete jíst jenom tak lžičkou, báječně ale doplní i různé zelené listové saláty a jsou nádherné třeba na ranní obilnou kaši. Přidat je ale směle můžete i do baget, které plníte například drůbežím masem, rybami nebo grilovaným masem.

 Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce1780. Botanický název druhu (Diospyros) znamená "Diovo ovoce".


Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce1780. Botanický název druhu (Diospyros) znamená „Diovo ovoce“.

Velkou popularitu si získává plod ebenovníku – můžete se s ním setkat pod různými názvy: kaki, persimon nebo churma. Plody připomínají rajče a musí se nechat dozrát až přezrát při pokojové teplotě, protože až pak se nepříjemně svíravá chuť dužniny změní na krásně sladkou. Obsahuje hodně vitamínů A a C a také značné množství vápníku a fosforu. Rozpůlené plody se někde zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert. Chutnají skvěle s tvarohem a croissantem.

Mochyně neboli židovská třešeň. Lampionky, o kterých jsem si dlouho myslela, že slouží jenom na dekoraci sušených kytic, v sobě ukrývají lahodný žlutý a trochu lepkavý plod velikosti třešně. A kromě kytic poslouží na dekoraci nápojů či dezertů.

Karambola je hezká. Vypadá jako hvězdička. Nechutná mi. Ale to neznamená, že nezachutná vám. Ovšem pozor, stejně jako rebarbora obsahuje hodně kyseliny šťavelové a měla by se konzumovat jen v malém množství.

Tropické ovoceLiči je druh ovoce, u kterého je zásadní čerstvost. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, kupte si raději kompotované nebo sušené. Čínské jahody, tak se ovoci pouze přezdívá. Je popisována jako chuť hroznového vína nebo kompotovaných mandarinek. Nejlepší je v ovocných salátech, jako součást sorbetů a koktejlů. Prodává se ale i sušená varianta, která se v Číně používá třeba k slazení čaje. Ovoce je možné používat i jako součást slaných pokrmů.

Mimo přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí např. jako příloha k masům a omáčkám.

Mimo přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se mango hodí např. jako příloha k masům a omáčkám.

Mango – královské ovoce. Něco mezi broskví a sladkou meruňkou, výborné jenom tak na mlsání, do ovocných salátů i jako chutney nebo salsa k masu. V akci koupíte plod za 19 korun, proto se vám může zdát plně dozrálý plod za 60 korun předražený. Schválně si ho někdy kupte, rozdíl v chuti je obrovský.

TIP NA RYCHLOU POMAZÁNKU: Mango opláchneme, rozpůlíme, vyndáme pecku, stáhneme slupku a vidličkou v misce rozmačkáme. Sýr Camembert také rozmačkáme vidličkou. 1/2 kapie a 2 cibulky nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme, přidáme 1/2 kelímku žervé, nadrobno posekané lístky bazalky dochutíme dle své chuti solí a pepřem a vše dobře promícháme. Podáváme nejlépe s čerstvou bagetkou.

Papája

Papája

Papája má chutnou, medovou dužninu a je energeticky nevydatná. Zato obsahuje vápník, draslík, hořčík a zinek, proto se ji nebojte ochutnat.

Mučenka nebo maracuja – žlutá nebo fialová koule plná šťavnatých semínek. Chutná báječně, ovšem v plné zralosti. Nepatří mezi nejlevnější, tak si hlídejte kvalitu. Míšek maracuji se po rozkrojení vyjídá lžičkou. Hodí se do velkých ovocných mís s ostatními druhy ovoce, ale uplatní se i v míchaných koktejlech, džusech, džemech či zmrzlině. PS: když v misce lehce promícháte dužinu maracuji s tvarohem a vanilkovým cukrem (přidávejte postupně a po malých dávkách), získáte absolutně delikátní náplň do croissantů s nádychem exotiky.

No a pak obrovská skupina citrusů, kiwi, banány a ananas, které jsou dnes už tak běžné, že je za exotické ani nepovažujeme. Rozšoupněte se přes svátky, pak se vraťte k českým jablíčkům a hruškám a počkejte si na první opravdové jahody. Sezónně a lokálně.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>