Dýňová bomba na dýňové kostce

Kdybych měla synovi do svačinové krabičky dávat věci, které opravdu miluje, na konci školního roku je z něj pravděpodobně koule bez zubů. Děti opravdu milují jídla tučná, sladká a nezdravá. Houska se šunkou se také nedá jíst denně, a tak vás rodičovství nutí rozvíjet kreativitu a i zdravá jídla podávat dětem tak, aby nabyly pocit, že je mají rády a jsou „děsně cool“.

Svačina se zeleninovou pomazánkou? No v žádném případě! Dýňová bomba zní lépe. Namažete-li ji na dýňovou kostku a přidáte pár dýňových semínek, je velmi pravděpodobné, že ji váš školák opravdu sní.Dynova_bomba_na_dynove_kostce

Budete potřebovat:

  • ½ dýně hokkaido
  • 1 lžíce olejeTmavá vícezrnná kostka s dýňovými semínky uvnitř střídy i na povrchu. Obohacená pšeničnými otrubami.
  • 1 kostku Lučiny
  • sůl
  • pár kapek citronové šťávy

K podávání:

  • 4 dýňové kostky
  • případně zelené natě podle chuti

Dýni pořádně omyjte a vydrhněte kartáčkem, nemusíte ji loupat. Odstraňte semínka a nakrájejte na kostky cca 2 × 2 cm. Posolte, promíchejte s olejem a pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů do měkka, cca 20 minut. Nechte zchladnout. Poté rozmixujte s pár kapkami citronové šťávy na jemné pyré. Přidejte Lučinu a ještě chvíli mixujte, případně dochuťte solí a citronem. Podávejte namazanou na dýňové kostce a posypanou zelenými natěmi.

P. S.: Tahle pomazánka chutná i dospělým, když ji chystám pro sebe, přidám při pečení k dýni pár snítek čerstvého rozmarýnu a při dokončování pepř a malý kousek chilli papričky.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>