V týdnu často řeším dilema, jak udělat chutnou večeři, aby byla hotová pokud možno hned. Toasty jsou skvělá věc, ale nedají se jíst pořád. Proto mám radost, když narazím na nějaký osvědčený, jednoduchý a dobrý recept, který přistane na stole, než si děti vysypou písek ze všech záhybů kalhot a umyjí si ruce. Tahle italská klasika v sobě spojuje eleganci s rychlou přípravou. Křehké telecí je příjemnou obměnou poněkud „okoukaného“ kuřete. Vznikne dost omáčky k namáčení dobrého chleba, takže ušetříte čas na přípravu přílohy. Skvěle se k němu hodí sklenička bílého vína, která zbude z podlévání. Takže když u svého řezníka uvidíte pěkný kus telecího, neváhejte s nákupem.

Telecí piccata s cereálním chlebem

Telecí piccata s cereálním chlebem

Budete potřebovat:

Cereální chléb: Vícezrnný chléb s pšeničnými otrubami, lněnými a slunečnicovými semínky. S bohatým posypem ze lněných a sezamových semínek. Z kamenné pece.

Cereální chléb: Vícezrnný chléb s pšeničnými otrubami, lněnými a slunečnicovými semínky. S bohatým posypem ze lněných a sezamových semínek. Z kamenné pece.

  • 4 tenké plátky telecí kýty
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 80 g másla
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 dcl kuřecího vývaru
  • 2 lžičky kaparů
  • 1 větší stroužek česneku
  • 2 lžíce jemně sekané petrželky
  • 1 cereální chléb k podávání

 

Tenké telecí plátky nakrájené přes vlákna jemně naklepejte. Postupujte od středu k okrajům a buďte opravdu něžní, cílem je maso jemně roztáhnout, ne informovat bušením sousedy, že budou řízky.

Ve velké pánvi rozehřejte olej a polovinu másla na středním plameni. Smíchejte mouku, sůl a pepř a osušené telecí plátky ve směsi obalte. Přebytečnou mouku oklepejte. Plátky dejte na pánev a na středním plameni smažte cca 1–2 minutky na každé straně. Osmažené maso vyndejte a do pánve nalijte bílé víno. Seškrábněte a rozmíchejte přípečky, nechte odpařit, přidejte jemně nasekaný česnek a přilijte vývar. Do pánve vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, a ještě 3–4 minutky poduste. Přidejte kapary a nechte prohřát. Vypněte plamen, ve šťávě nechte rozpustit zbytek másla a přidejte petrželku. Podávejte s cereálním chlebem a bílým vínem.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>