Jsou slova, která mě rozveselí, i když je slyším poněkolikáté… Z těch, co jsou spojená s vařením, jsou to jednoznačně rozhuda, vejmrda a žahour. Zvlášť u vejmrdy jsem byla dlouho přesvědčená, že je to rafinovaný způsob, jak si dělat legraci z cizinců… Vždy jsem si představovala, že jsou to pohádkové bytosti – úplně je vidím – tlustý pan Vejmrda má líného psa Rozhudu a spolu s hubeným záškodníkem Žahourem, co má veliký rudý nos, zažívají různé příhody. Časem jsem uvěřila, že ta jídla skutečně existují, pořád mám ale jisté podezření… Každopádně rozhuda je moje oblíbená jarní pomazánka – i když jí tvrdošíjně říkám tvarohová. Patří do ní pažitka a mladá cibulka a je jednou z těch, kterým sluší černý chléb i sýrový croissant.

Rozhuda - babiččina "klasika." Skvělá pomazánka, kterou zvládnou připravit i děti a která mnohým z nás dětství připomíná.

Rozhuda – babiččina „klasika.“ Skvělá pomazánka, kterou zvládnou připravit i děti a která mnohým z nás dětství připomíná.

 

Budete potřebovat:

  • 4 sýrové croissanty
    Slaný plundrový croissant s tmavě zlatou kůrkou a posypem ze strouhaného sýra.

    Slaný plundrový croissant s tmavě zlatou kůrkou a posypem ze strouhaného sýra.

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g změklého másla
  • 2–3 lžíce jogurtu nebo mléka
  • 1 lžičku cukru
  • sůl a bílý pepř
  • 1 jarní cibulku – bílou část
  • pažitku podle chuti

 

Změklé máslo pořádně utřete se solí a bílým pepřem, přidejte tvaroh, případně podle potřeby nařeďte trochou jogurtu nebo mléka. Někde jsem v minulosti narazila na tip, podle kterého se do tvarohové pomazánky přidá lžička cukru, a doporučuju to, chuť se zvláštně zjemní. Pořádně našlehejte, přidejte najemno nakrájenou bílou část cibulky a pažitku podle chuti. Nechte chvíli v chladu rozležet. Podávejte se sýrovým croissantem, zasypané pažitkou.

PS: Jste (opravdu) dobrá kuchařka? Vyzkoušejte se!

Vejmrda je:

  1. tlustý pán se psem Rozhudou
  2. staročeská příloha k masu z jablek a křenu
  3. nepěkná nadávka

 

Vejmrda je lidové pojmenování pro jablečný křen, pochoutku používanou jako příloha k ovaru. Jemně nastrouhaná kyselejší jablka se zakapou citronem, aby nezhnědla, a smíchají se s trochou cukru, špetkou soli a citrónovou šťávou nebo octem. Přidá se nastrouhaný čerstvý nebo sterilovaný křen, případně trocha vody. Hotová směs se uzavře do sklenic, v nichž  vydrží mnoho dnů čerstvá.

Socha dobrého vojáka Švejka v Bugulmě (Rusko). Spisovatel Jaroslav Hašek má tady i vlastní muzeum.

Socha dobrého vojáka Švejka v Bugulmě (Rusko). Spisovatel Jaroslav Hašek má tady i vlastní muzeum.

Rozhuda je:

  1. veselý pes pana Vejmrdy
  2. věčně nespokojená tchyně
  3. pomazánka z tvarohu a pažitky

 

Rozhuda je tradiční, jednoduchá a naprosto skvělá pomazánka. Základem rozhudy je tvaroh (ideálně domácí). K tvarohu se přidá jen máslo a nějaké to zelené (pažitka, jarní cibulka či jiná bylinka) a toť vše. Výborná na křupavé pečivo nebo chléb. Mimochodem píše o ní i pan spisovatel Jaroslav Hašek v knize Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války

Žahour je:

  1. červená stopa na ruce po tom, když vám někdo udělá „ohýnek“
  2. nebezpečná dětská hra se sirkami
  3. sladká omáčka z borůvek

 

Žahour je omáčka z rozvařeného ovoce, cukru a smetany. Nejčastěji se k přípravě tohoto pokrmu používají borůvky. Podává se k různých druhům knedlíků, lívancům a vdolkům. Ve středověku šlo v českých zemích o typické jídlo pro německé etnikum

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>