Tohle není žádná sofistikovaná Haute cuisine (pozn. vysoká gastronomie), tohle je poctivý chlebíček na pořádné oslavy, kdy potřebujete mít v žaludku takzvaný „základ“. Vždy mě ale překvapí, že na sešlostech, kde jsou děti, chodí „na tajňačku“ krást z mís pro dospělé především tyhle. Když zvolíte anglickou slaninu od dobrého výrobce a dáte si trochu práce s aranžováním plátků, budete překvapeni, jaký budete mít úspěch.

Poctivé slaninové chlebíčky

Poctivé slaninové chlebíčky

Na mísu poctivých slaninových chlebíčků budete potřebovat:

Cereální chléb:  Vícezrnný chléb s pšeničnými otrubami, lněnými a slunečnicovými semínky. S bohatým posypem ze lněných a sezamových semínek. Z kamenné pece.

Cereální chléb z kamenné pece: Vícezrnný chléb s pšeničnými otrubami, lněnými a slunečnicovými semínky. S bohatým posypem ze lněných a sezamových semínek.

  • 1 bochník cereálního chleba
  • 300 g libovější, dobré anglické slaniny, nakrájené na silnější plátky
  • hořčici podle chuti (plnotučnou, dijonskou nebo medovou)
  • kyselé okurky, můžou být i pikantní
  • červenou cibuli

 

Chléb nakrájejte na krajíce a tence potřete hořčicí (já míchám plnotučnou s trochou dijonské). Plátek slaniny „umělecky“ smotejte, snažte se vytvořit něco jako věžičku, vypadá to hezky. Pak chlebíky obložte půlkolečky červené cibule a kyselou okurkou. Máte-li čas a chuť, můžete z okurky vytvořit retro vějířek. K tomuto rustikálnímu kousku se dokonale hodí. Pokud je vám více než třicet, víte, o čem mluvím, a pokud ne, koukněte na fotku – takhle se zdobily chlebíčky v minulosti.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>