Kdysi jsem se jednou pokusila zapojit svého nastávajícího chotě do přípravy obložených chlebíčků – a byla jsem potupně vykázána z kuchyně, protože jsem to nedělala tím jediným správným způsobem. Na chlebíček se navrší domácí bramborový salátek, na jednu stranu přijdou tři malé kousky ementálu, na druhou tři malá kolečka kyselé okurky a následují další roky neměnné postupy. Musí to tak být a já to respektuji, je to rodinná zvyklost, bez které by to nebyly ty pravé svátky. Proto už teď nechávám na manželovi a švagrovi chlebíčkový rituál a já chystám na rodinné oslavy své vlastní mísy. Tabule je pestrá a všichni jsou spokojeni. S čím mívám úspěch? Třeba s chlebíčky s modrým sýrem a hruškou.
Na mísu chlebíčků s modrým sýrem a hruškou budete potřebovat:

Pšenično-žitný chléb s pšeničnou a žitnou lámankou. Obohacený o len, sušené bramborové vločky, slunečnici, ječný slad, ovesné vločky a sezam. Bohatě sypaný cereální směsí. S žitným kvasem.
- 1 bochník lámankového nebo farmářského chleba
- 300 g sýra s modrou plísní, nejlépe sladší (dolce) gorgonzoly
- 3–4 hrušky
- 1–2 lžíce másla
- 1 lžíci balzamikového octa
- větší hrst vlašských ořechů
Na pánvi nasucho krátce opražte ořechy, pak je lehce promněte v utěrce, až se uvolní část slupiček a nechte zchladnout. Uvolněnou pánev vytřete ubrouskem a dejte na ní rozpustit máslo. Hrušky zbavte jádřince (můžete je i oloupat, ale není to nutné) a nakrájejte na klínky. Dejte je prohřát na máslo, přidejte ocet a nechte chvíli bublat, až se hrušky obalí směsí. Také nechte zchladnout. Chléb nakrájejte na půlkrajíčky, na každý rozdrobte kousek sýra, obložte hruškou a posypte trochou ořechů.