…protože nic, co jedí lidé, by se podle mě nemělo jmenovat žrádlo. Vzpomínám si, že o masovou oblibu této pomazánky se zkraje devadesátých let postaral v pravěku televizního vaření Pavel Novotný – v té době nebylo oslavy, na kterou by někdo nepřinesl chlebíčky se sloním žrádlem. Na večírcích mé tchyně přežívá dodnes, a navzdory mým výhradám k použitým surovinám a technologii musím přiznat, že chlebíčky s touhle pomazánkou mizí ze stolu jako první. A také musím přiznat, že s mou velkou pomocí. Proto si myslím, že recept na ni sem patří. A jako odpustek si ji namažte na zdravější pečivo.

Sloní žrádlo – bylo a je dosud populární pomazánkou na chlebíčky. Jak vznikl tento název je těžko se dopátrat.
Budete potřebovat:

Tmavá kornbageta je vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky.
- 3 kornbagety
- 0,6 kg měkkého salámu, já používám gothaj z farmářské prodejny
- 2 menší cibule
- 4 větší kyselé okurky
- 1 lžičku křenu, nejlépe čerstvého, jemně strouhaného
- 2 lžíce rajského protlaku, nejlépe z tuby
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíci octa
- 1 lžíci cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4–5 lžic dobré majonézy
Salám nakrájíme na drobné kostičky nebo umeleme v masovém mlýnku, okurky nastrouháme na jemném struhadle a cibuli rovněž nakrájíme nadrobno. V malém kastrůlku svaříme za stálého míchání protlak, hořčici, olej, ocet a cukr. Smícháme s nakrájenými surovinami a necháme vychladnout, poté vmícháme majonézu a necháme v chladu odležet alespoň hodinu. Mažeme na kolečka kornbagety a podáváme k pivu a vínu.
PS: Jak vznikl název „Sloní žrádlo“? Já bych si tipla, že je kombinace výsledku lidské tvořivosti, její „větší“ spotřeby – nemůžeme ji přestat jíst a tak máme velkou spotřebu, no skoro jako „sloni“a částečně za tím vidím i snahu upoutat zájem. Hodí se na párty zejména k pivu a vínu i tvrdému alkoholu.