…protože nic, co jedí lidé, by se podle mě nemělo jmenovat žrádlo. Vzpomínám si, že o masovou oblibu této pomazánky se zkraje devadesátých let postaral v pravěku televizního vaření Pavel Novotný – v té době nebylo oslavy, na kterou by někdo nepřinesl chlebíčky se sloním žrádlem. Na večírcích mé tchyně přežívá dodnes, a navzdory mým výhradám k použitým surovinám a technologii musím přiznat, že chlebíčky s touhle pomazánkou mizí ze stolu jako první. A také musím přiznat, že s mou velkou pomocí. Proto si myslím, že recept na ni sem patří. A jako odpustek si ji namažte na zdravější pečivo.

Sloní žrádlo - bylo a je dosud populární pomazánkou na chlebíčky. Jak vznikl tento název je těžko se dopátrat.

Sloní žrádlo – bylo a je dosud populární pomazánkou na chlebíčky. Jak vznikl tento název je těžko se dopátrat.

Budete potřebovat:

Tmavá kornbageta je vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky.

Tmavá kornbageta je vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky.

  • 3 kornbagety
  • 0,6 kg měkkého salámu, já používám gothaj z farmářské prodejny
  • 2 menší cibule
  • 4 větší kyselé okurky
  • 1 lžičku křenu, nejlépe čerstvého, jemně strouhaného
  • 2 lžíce rajského protlaku, nejlépe z tuby
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžíci cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4–5 lžic dobré majonézy

Salám nakrájíme na drobné kostičky nebo umeleme v masovém mlýnku, okurky nastrouháme na jemném struhadle a cibuli rovněž nakrájíme nadrobno. V malém kastrůlku svaříme za stálého míchání protlak, hořčici, olej, ocet a cukr. Smícháme s nakrájenými surovinami a necháme vychladnout, poté vmícháme majonézu a necháme v chladu odležet alespoň hodinu. Mažeme na kolečka kornbagety a podáváme k pivu a vínu.

PS: Jak vznikl název „Sloní žrádlo“? Já bych si tipla, že je kombinace výsledku lidské tvořivosti, její „větší“ spotřeby – nemůžeme ji přestat jíst a tak máme velkou spotřebu, no skoro jako „sloni“a částečně za tím vidím i snahu upoutat zájem. Hodí se na párty zejména k pivu a vínu i tvrdému alkoholu.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>