Špízy dělávám moc ráda – jsou zábavné, mají nekonečné množství variací a vždy mezi maso propašuji dětem nějakou zeleninu, nad kterou jinak ohrnují nos. Dnes začnu „něčím pořádným“.

Živáňská megajehla

Se živáňskou je to jako se svíčkovou – kolik kuchařů, tolik receptů. Je to slovenská specialita, proto se u nás v rodině považuji za samozvaného znalce této pochoutky a připravuji ji zásadně já. Původně jsme ji dělávali v alobalových balíčcích v řeřavých uhlících po pořádném ohni. Dnes tak velké ohně už zakládáme výjimečně, ale živáňské jsme se nechtěli vzdát, proto vám představím civilnější grilovanou variantu. Stále je to ale jídlo pro pořádné chlapy, tak si uděláme megajehlu v pořádné bagetě.Zivanska_megajehla_chlebova_bageta

Budete potřebovat:

  • cca ¾ kg vepřové krkoviceChlebová bageta: Tmavá pšenično-žitná bageta s hutnější střídkou. Obohacená slunečnicovými a lněnými semínky
  • 2 měkké paprikové klobásy
  • cca 150 g špeku (ideálně z mangalice)
  • 2 velké červené papriky
  • 2 velké žluté papriky
  • 2–3 velké bílé cibule
  • sůl, pepř a drcený kmín
  • chlebovou (venkovskou) bagetu k podávání

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky cca 3 x 3 cm. Osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Klobásu nakrájejte na centimetrová kolečka, špek a papriku na kostky o velikosti masa, cibuli rozčtvrťte a poté čtvrtky ještě příčně přepulte. Střídavě napíchejte na grilovací jehlu. Pozvolna grilujte za občasného otáčení asi 25 minut. Podávejte s chlebovou (venkovskou) bagetou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>