Při psaní článku o listových kapsách se mi jako první vybavilo notoricky známé spojení „Povídky z jedné a z druhé kapsy“. Jak je vidět, slavné soubory povídek Karla Čapka mohou inspirovat v různých směrech – ostatně, to by mi asi potvrdili i letošní maturanti, kteří zkoušku dospělosti již zdárně absolvovali. Čapkovy povídky mají povětšinou detektivní charakter. Ochutnávání sladkých kapes z listového těsta by se však dalo s trochou nadsázky pojmout také jako detektivní činnost. Můžete si však být jisti, že odhalíte samé dobré ingredience.

Tajemství křehkých vrstev listového těsta spočívá ve správné teplotě, v překládání, chlazení a rozvalování. Synchronizace, to je oč tu běží. Máslo se totiž s těstem dobře spojí pouze tehdy, pokud má „tu“ správnou teplotu, naopak těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. A samozřejmě typické vrstvičky se vytvoří, pouze pokud stroje těsto několikrát přeloží a rozválí.

Tajemství křehkých vrstev listového těsta spočívá ve správné teplotě, v překládání, chlazení a rozvalování. Synchronizace, to je oč tu běží. Máslo se totiž s těstem dobře spojí pouze tehdy, pokud má „tu“ správnou teplotu, naopak těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. A samozřejmě typické vrstvičky se vytvoří, pouze pokud stroje těsto několikrát přeloží a rozválí.

Listové těsto je velmi jemné a křehké. Tzv. listování vzniká střídáním vrstev základního těsta s vrstvami tuku. Použitý tuk se liší dle typu konkrétního výrobku – jedná se buď o máslo, margarín, nebo směs másla s margarínem. Jednotlivé vrstvy těsta se oddělují až během pečení. Tuk se rozpustí a těsto se kypří parou, která se během tohoto procesu uvolňuje a odděluje tak jednotlivé vrstvy těsta. Díky menšímu objemu nekynutého těsta v něm více vyniká podíl náplně, která může být například ovocná či pudinková atd.

4206106_Merunkova_kapsa_2999_200_mm_1Velmi oblíbená je meruňková kapsa s meruňkovou náplní a kousky meruněk. Při kousnutí se ozve příjemné křupnutí, neboť kapsa je navrchu rafinovaně zdobená krystalovým cukrem. O meruňkách jsme psali už v jednom z předchozích článků v Bitvě chutí. Jedná se nejen o velmi chutné, ale také zdravé ovoce. Meruňky mimo jiné obsahují křemík, železo a draslík. Dobrou zprávou je, že dokážou bojovat proti únavě a v kombinaci s listovým těstem vám minimálně zpříjemní třeba ranní vstávání.

4206105_Visnova_kapsa_3022_200_mmDalším oblíbeným letním ovocem jsou višně, které vynikají obsahem vitamínu A. Tento vitamín je velmi důležitý pro zdraví oční sítnice a zároveň je významným antioxidantem. Ve 100 g višní lze přijmout více než čtvrtinu potřebné denní dávky tohoto vitamínu. Jelikož je vitamín A rozpustný v tuku, je vhodné višně konzumovat spolu s dalšími potravinami obsahujícími tuk. Než si je však budeme moct dopřát třeba s tvarohem v letním dezertu, můžeme si jejich typickou chuť připomenout ve višňové kapse z listového těsta. Trojúhelníková kapsa je bohatě plněna višňovou náplní s kousky višní.

4206103_Jablecna_kapsa_3155_200_mmTřetím zástupcem „kapsového“ pečiva je lahodná jablečná kapsa s jablečnou náplní s kousky jablek a skořicí. Ačkoli tyto ingredience evokují spíše chladná zimní odpoledne s horkým čajem, tak vězte, že si na ní s dětmi pochutnáte třeba i na prázdninovém výletě po českých hradech a zámcích.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>