Nedávno jsem dostala chuť na šípkovou marmeládu, kterou jsem připravovala loni v listopadu.  A mezitím, co jsem si ji tak vychutnávala na terase s croissantem a silnou kávou, vzpomněla jsem si na to „utrpení“, které její výrobu provázelo. A i když je teď léto v plném proudu a spousta voňavého ovoce kolem nás, mám tu pro vás do foroty recept na šípkovou marmeládu. Ať víte, co vás za pár měsíců čeká 🙂

Když se rozhodnete pustit do přípravy šípkové marmelády, a rozhodnete se, že ji uděláte opravdu poctivě, pochopíte, co to je otrocká práce. Šípky se brání už při sběru – vezměte si starou bundu a šálu strčte dovnitř, keř píchá a všemožným způsobem se vás snaží ztrapnit. Přesně ve chvíli, kdy se natahujete pro nejhezčí kousky, které jsou pochopitelně tak vysoko, že vám čouhají ledviny, trny přichytí vaši šálu tak, že se začnete dusit, a když se budete snažit vyprostit druhou rukou, rozsypete košík a stejně vás keř poškrábe do krve. Ke keři tedy přistupujte opatrně a s rozvahou. Když se vám podaří bez újmy na zdraví nasbírat košík šípků, začne martyrium čištění. Zpočátku to jde lehce – ostrým malým nožem odstranit bubáka, šípek rozpůlit a vyškrábnout semínka a jemné chloupky uvnitř. Prvních dvacet kousků je legrace. Pak se začnou na prsty chloupky nabalovat, zničehonic se rozhodnou píchat a hromádka zpracovaných šípků přestane růst. Připravte si proto k ruce skleničku svařeného vína, ideálně šikovného pomocníka a hodně trpělivosti. Podle některých internetových zdrojů není nutné šípky před vařením marmelády čistit – po uvaření se rozmixují tyčovým mixérem a propasírováním se prý chloupků a semínek zbavíte, takhle také získáte víc šípkové dřeně. Mně se ale „starý” pracný způsob zamlouvá víc. Myslím, že naše prababičky věděly, proč to dělat právě takhle.

Šípky se sbírají po prvních mrazech. Hotová marmeláda se hodí ke slepování lineckého cukroví, samozřejmě do omáček k tmavému masu a také jenom tak, ke snídani na croissant.

Sipkova_marmelada_croissant

Klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní

Klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní

Budete potřebovat:

  • 1 kg vyčištěných šípků
  • 0,5 kg cukru
  • cca 0,5 l vody
  • máslové croissanty a máslo k podávání

 

 

Šípky pořádně propláchněte vodou, dejte do hrnce a zalijte tak, aby byly ponořené. Vařte asi 15–30 minut do změknutí. Směs rozmixujte a poté propasírujte přes jemné síto. Vzniklou kaši vraťte do hrnce, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Horkou směs naplňte do sterilních skleniček a zavřete stejně čistými víčky. Do velkého hrnce dejte složenou utěrku, naskládejte skleničky, zalijte do dvou třetin vodou a zavařujte asi 15 minut. Nechte zchladnout dnem vzhůru a pak už jen vychutnávejte.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>