Staročeská bageta zdobená krůtími kuličkami

Ve druhém díle Sekáčů vám přinášíme nápad na vynikající bagetu s nevšední náplní – s kuličkami z mletého krůtího masa. Bageta zasytí nejen na celodenním výletě, ale vychutnat si ji můžete i jako rychlý oběd v práci. Když ji doplníte čerstvou zeleninou, stane se z bagety lehká a osvěžující pochoutka. Na další, tentokrát sředomořský recept z mletého masa, se můžete těšit už brzy. Prozatím můžete vyzkoušet i přechozí pochoutku – voňavou plněnou sekanou.

Přiznávám, mé první pokusy s mletým krůtím masem nebyly vydařené. Suché, drolivé a v zásadě bez chuti. Moje děti ale milují kuličky z mletého masa a různé variace na hamburgery, proto jsem experimenty nevzdala a zjistila jsem, že:

  1. Mleté krůtí maso je důležité pořádně ochutit. Nejvíc se mi osvědčil česnek a dijonská hořčice – a to i pro děti. Palčivost dijonské hořčice se při pečení ztratí a zůstane jenom příjemně výrazná chuť.
  1. Směs je důležité „nakypřit“ namočeným rohlíkem. Hůř se s ní pak pracuje a kuličky nevytvoříte, protože se na plechu hned roztékají na placičky, udrží ale maso vláčnější.
  1. Nesmíte je „přepéct“. Placičky velikosti menší dlaně stačí péct cca půl hodiny.

 

Bageta_kruti_kulicky

Budete potřebovat:

  • 1/2 kg mletého krůtího masa
  • 1 starší rohlík
  • cca 1 dcl mléka
    Zlatavá řemeslná bageta z vícezrnného těsta se semínky (len, slunečnice, sezam) a jedinečnou směsí sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, které bagetě dodávají jemně mléčnou chuť. Silnější kůrka sypaná žitnou moukou.

    Zlatavá řemeslná bageta z vícezrnného těsta se semínky
    (len, slunečnice, sezam) a jedinečnou směsí sušeného podmáslí a syrovátky,
    bramborové kaše a ovesné mouky, které bagetě dodávají jemně mléčnou chuť.
    Silnější kůrka sypaná žitnou moukou.

  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • sůl a pepř
  • olej

 

K podávání:

  • Staročeská bageta
  • 2 lžíce dobré majonézy
  • pár listů zeleného salátu
  • 1 mrkev

 

Předehřejte troubu na 180 stupňů, plech vyložte papírem na pečení a potřete ho trochou oleje. Rohlík nakrájejte na drobné kostičky a zvlhčete mlékem. Mleté krůtí maso dejte do mísy, osolte, opepřete a přidejte mletou kurkumu – dodá placičkám zábavnou zlatavou barvu. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, hořčici a promíchejte. Z rohlíků vymačkejte přebytečné mléko a rukou jej vmíchejte do směsi mletého masa. Omyjte si ruce, navlhčete je trochou ledové vody a tvořte malé placičky. Dejte je péct do vyhřáté trouby na cca 30 minut, poté jednu rozlomte a případně přidejte 5 minut pečení.

Staročeskou bagetu rozpulte, potřete majonézou, obložte listy salátu, proužky mrkve, placičkami a podávejte.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>