Hit všech výletů – voňavá plněná sekaná

Sekáči, to je náš nový seriál receptů s mletým masem. Začneme vylepšenou klasikou – voňavou plněnou sekanou nejen na prázdninové výlety. A už v přístím díle se můžete těšit na méně tradiční pochoutku z krůtího mletého masa.

Na výlety do přírody se musíte pořádně vybavit. Kšiltovka, sluneční brýle, opalovací krém, kapesníky, pití a samozřejmě pořádná svačina! Večer před výletem peču sekanou. Do rána se rozleží a zpevní, takže ji ráno stačí jenom úhledně nakrájet, vložit mezi dva chleby a můžeme vyrazit!

Vonava_plnena_sekana

Budete potřebovat:

  • cca 3/4 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 3 vejce
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2–3 snítky čerstvého tymiánu nebo majoránky
    Pšenično–žitný chléb se slunečnicovými semínky uvnitř střídy i na povrchu.

    Pšenično–žitný chléb se slunečnicovými semínky uvnitř střídy
    i na povrchu.

  • 2 lžičky soli
  • celý pepř čerstvě namletý

 

K podávání:

  • chléb se slunečnicí
  • hořčice
  • kyselé okurky

 

Uvařte dvě vejce natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Do mísy dejte mleté maso, zbylé vajíčko, hořčici, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Nebojte se množství soli a nešetřete ani pepřem. Sekaná, zvlášť podávaná zastudena, totiž snese výraznější ochucení. Přidejte lístky tymiánu nebo majoránky. Do mísy vlijte cca 0,5 dcl ledové vody, zamíchejte nejdřív lžící a potom pořádně propracujte rukou. Sekaná tak bude držet pohromadě i bez přidání strouhanky. Na závěr vmíchejte kostičky cibule. Menší pekáček vymažte olejem. Zhruba polovinu mletého masa dejte do pekáčku a začněte tvořit „spodek“ sekané. Přidejte celá vejce, zakryjte je zbytkem směsi a dotvarujte šišku sekané tak, aby vajíčka nikde nevykukovala. Vršek potřete olejem, můžete dozdobit snítkou tymiánu a dejte do trouby. Po 15 minutách stáhněte troubu na 180 stupňů a pečte ještě 35 minut.

Sekanou nechte chvíli odležet a podávejte zatepla s bramborovou kaší, nebo zastudena
s chlebem se slunečnicí, hořčicí a kyselou okurkou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>