Cokoliv se sýrem je prostě lepší… Zvlášť zatepla. Vláčnost, tučnost a jemná vlákna, která se z rozpečeného sýra tahají,… To je prostě delikatesa.

cheeses-389687

Sýr jako náplň do pečiva zkrátka zeleninou nenahradíte. A je celkem jedno, zda zvolíte mladou goudu, jemný eidam, nasládlý ementál nebo výraznější sýry s modrou plísní. Sýry pečivu navíc dodají nejen bílkoviny, ale zejména vynikající chuť.

Gouda bude stejně jako eidam chutnat hlavně dětem – oba původem nizozemské sýry z kravského mléka jsou jemné a nepříliš slané.

Ementál má rodiště ve Švýcarsku – jsou pro něj typická velká oka a také se dobře taví – používá se do fondue a zapékaných pokrmů – a u nás doma nejčastěji do toastů.

Sýry s modrou plísní ráda používám jako náplň na party do rohlíčků a šnečků z listového těsta. Jsou chutné a příjemně pikantní i za studena.

Za mě je králem všech koláčů plněných sýrem Quiche Lorraine. Křehké těsto, prorostlá slanina, smetana a sýr – v tomhle případě sýr Gruyére – mám nahoře kilo, jenom jsem to dopsala, ale ta chuť! Cokoliv plněné sýrem je totiž prostě lepší.

A pokud vás začne honit mlsná „na něco se sýrem“ během vánočních nákupů, mám tu pro vás pár osvědčených tipů. Vynikající je třeba plundrový sýrový šnek, sýrový croissant s máslem a lahodná plundrová mřížka šunka a sýr.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>