Víte, proč dělávám džem po jedné sklenici? Především proto, že nevlastním zahradu, tudíž nemusím zpracovat veliké množství úrody ve chvíli plné zralosti ovoce. Vyhovuje mi také, že nemusím použít tolik cukru, aby se obsah zakonzervoval na dlouhou dobu. A můžu experimentovat s kořením – když to neladí, není to taková škoda. Také nerada sterilizuji. A nikde se mi nehromadí sklenice s nápisy Ringle 2006. A při přípravě rychlého jablečného džemu získáte jako bonus byt krásně provoněný skořicí a zázvorem.

Rychly_jablecny_dzem_maslovy_croissant

Na jednu menší sklenici budete potřebovat:

Máslový croissant - klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 2–3 kyselejší jablka
  • ½ citrónu v biokvalitě
  • cca 2 cm kořene zázvoru
  • 4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
  • 4 hřebíčky
  • 1 svitek cejlonské skořice
  • 1 lžíci rumu
  • 1 lžíci sušených brusinek
  • máslové croissanty k podávání

 

Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pořádně omyjte biocitrón, oloupejte žlutou část kůry a nakrájejte ji na tenké nudličky. Zázvor také oloupejte a nastrouhejte. Sušené brusinky zakápněte lžící rumu a nechte bobtnat. Kostičky jablek podlijte trochou vody – bude stačit cca ½ dcl, přidejte šťávu z ½ citrónu, strouhaný zázvor, hřebíčky a skořici a přiveďte k varu. Přisypte cukr, nechte ho rozpustit a ztlumte var. Za občasného míchání vařte cca 20–30 minut, až se vyvaří většina tekutiny a jablka se začnou rozpadat na kaši. Máte-li rádi spíše hladší džem, vylovte koření a rozmixujte ponorným mixérem – já v něm mám ráda kousky ovoce a nechávám v něm i hřebíček, takže jenom vylovím skořici a nechám hmotu tak, jak je. Nakonec přimíchejte sušené brusinky i s rumem a naplňte do čisté sklenice. V lednici vydrží asi týden. Rychlý jablečný džem se hodí k palačinkám i do bílého jogurtu. Když jím naplníte taštičky z listového těsta, budete za hvězdu. Nebo si ho vychutnejte s máslovým croissantem k snídani.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>