currants-1541274Vánoční linecké cukroví bez rybízové zavařeniny? Nemožné. Právě teď je ten čas, kdy na zahrádkách dozrávají střapečky bobulek, které není třeba nijak zvlášť představovat. Rybíz je součástí našich zahrad odedávna a kromě přímé konzumace se hodí na sirupy a do džemů, na koláče či ovocné rosoly. A také na nápoj mého dospívání rybízové víno.

Navíc je rybíz nesmírně zdravý. V titulku chybí jeho nejzdravější zástupce – černý rybíz. Pyšní se enormně vysokým obsahem vitaminu C – 100 až 300 mg na 100 g – a obsahuje tolik zdraví prospěšných látek jako málokteré ovoce. Ne každému vyhovuje jeho chuť, ale červený a bílý rybíz se vyplatí jíst vždy, když máte tu možnost. Posuďte sami, rybíz:

  • silně podpoří obranyschopnost tělacurrant-1560383
  • „chytá“ volné radikály a bojuje proti rakovinovému bujení
  • má protizánětlivé účinky
  • posiluje cévy
  • upravuje trávení
  • má blahodárný vliv na ledviny a močové cesty
  • je účinný v boji s průjmem
  • slouží jako prevence osteoporózy
  • normalizuje hladinu cukru v krvi…

white-1527091…a to by byl hřích nevyužít. Taky je málo kalorický a podporuje látkovou výměnu, takže je skvělým pomocníkem při hubnutí. A v neposlední řadě má upokojující vliv na nervovou soustavu, a to je v dnešní době neocenitelné.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>