Pěkně mezi dva chleby a s kyselou okurkou – znáte větší klasiku mezi „obědy do ruky“? Jako malá jsem milovala ta rána před výletem, kdy jsem se probouzela s pocitem, že se nejde do školy, z kuchyně se ozýval typický ruch a už voněly řízky na cestu. Já sama je nedělám často, když už se ale rozhodnu, udělám vždy o dva kousky navíc, na druhý den pro manžela do práce. Trocha péče s okurkovým relishem★ – a na světě je sytý sendvič s moderním švihem.
Na obědový sendvič s řízkem budete potřebovat:

Zlatavě hnědá Staročeská řemeslná bageta je vyrobena z vícezrnného těsta. Kromě klasických semínek (len, slunečnice, sezam) obsahuje i jedinečnou směs sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, která bagetě dodává úžasnou vláčnost a jemně mléčnou chuť. Její silnější kůrka je výrazně rozpraskaná a pro zesílení rustikálního dojmu je navíc poprášená žitnou moukou. Bageta bude skvělým partnerem chuťově výrazných surovin, se kterými vykouzlí opravdu báječné rustikálně laděné plněné sendviče.
- 1 staročeskou bagetu
- 2–3 osmažené řízečky z panenky
- 1 lžíci majonézy
- 1 lžičku dijonské hořčice
- čerstvě mletý pepř a sůl
- 1 lžičku citronové šťávy (nebo láku z okurek)
- pár salátových listů na oblohu
Na okurkový relish:
- 2–3 kyselé okurky
- 5 nakládaných perlových cibulek
- 1 lžíci celozrnné hořčice
Smíchejte majonézu s hořčicí, ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti. Rozkrojenou bagetu potřete na jedné straně majonézou, obložte listy salátu, přidejte řízek nakrájený na proužky a doplňte okurkovým relishem.
Na okurkový relish nakrájejte na opravdu drobné kousky okurky a cibulky, promíchejte s hořčicí, nechte chvilku odležet a poté slijte šťávu, co zelenina pustí.
★Britové slovem „relish“ označují nejen ochucovadlo či doplněk k jídlu, ale také „požitek“ a „potěšení„. Relish může být vařená, nakládaná, nebo nakrájená zelenina (alt. i ovoce), které se obvykle v této formě používá jako koření zejména na posílení – zvýraznění chutě potravin. Původ relishu je prý nutné hledat v Indii, slavný je ale po celém světě – důkazem jsou různé “slané” džemy a chutneys. Okurkový relish se v Severní Americe používá k dochucení párku v rohlíku nebo hamburgerů.