Pěkně mezi dva chleby a s kyselou okurkou – znáte větší klasiku mezi „obědy do ruky“? Jako malá jsem milovala ta rána před výletem, kdy jsem se probouzela s pocitem, že se nejde do školy, z kuchyně se ozýval typický ruch a už voněly řízky na cestu. Já sama je nedělám často, když už se ale rozhodnu, udělám vždy o dva kousky navíc, na druhý den pro manžela do práce. Trocha péče s okurkovým relishem – a na světě je sytý sendvič s moderním švihem.

rizekNa obědový sendvič s řízkem budete potřebovat:

Staročeská bageta: Zlatavě hnědá řemeslná bageta z neobyčejného vícezrnného těsta. Kromě klasických semínek (len, slunečnice, sezam) totiž obsahuje i jedinečnou směs sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, která bagetě dodává úžasnou vláčnost a jemně mléčnou chuť. Její silnější kůrka je výrazně rozpraskaná a pro zesílení rustikálního dojmu je navíc poprášená žitnou moukou. Bageta bude skvělým partnerem chuťově výrazných surovin, se kterými vykouzlí opravdu báječné rustikálně laděné plněné sendviče. Po nakrájení na plátky bude výborná i jako podklad pro větší jednohubky v selském stylu

Zlatavě hnědá Staročeská řemeslná bageta je vyrobena z  vícezrnného těsta. Kromě klasických semínek (len, slunečnice, sezam) obsahuje i jedinečnou směs sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, která bagetě dodává úžasnou vláčnost a jemně mléčnou chuť. Její silnější kůrka je výrazně rozpraskaná a pro zesílení rustikálního dojmu je navíc poprášená žitnou moukou. Bageta bude skvělým partnerem chuťově výrazných surovin, se kterými vykouzlí opravdu báječné rustikálně laděné plněné sendviče.

  • 1 staročeskou bagetu
  • 2–3 osmažené řízečky z panenky
  • 1 lžíci majonézy
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • 1 lžičku citronové šťávy (nebo láku z okurek)
  • pár salátových listů na oblohu

Na okurkový relish:

  • 2–3 kyselé okurky
  • 5 nakládaných perlových cibulek
  • 1 lžíci celozrnné hořčice

Smíchejte majonézu s hořčicí, ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti. Rozkrojenou bagetu potřete na jedné straně majonézou, obložte listy salátu, přidejte řízek nakrájený na proužky a doplňte okurkovým relishem.

Na okurkový relish nakrájejte na opravdu drobné kousky okurky a cibulky, promíchejte s hořčicí, nechte chvilku odležet a poté slijte šťávu, co zelenina pustí.

Britové slovem „relish“ označují nejen ochucovadlo či doplněk k jídlu, ale také „požitek“ a „potěšení„. Relish může být vařená, nakládaná, nebo nakrájená zelenina (alt. i ovoce), které se obvykle v této formě používá jako koření zejména na posílení – zvýraznění chutě potravin. Původ relishu je prý nutné hledat v Indii, slavný je ale po celém světě – důkazem jsou různé “slané” džemy a chutneys. Okurkový relish se v Severní Americe používá k dochucení párku v rohlíku nebo hamburgerů.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>