„Jíst jaro“ pro mě znamená dobrý chléb s máslem a špetkou soli hustě posypaný pažitkou a k tomu přikusovat křupavé ředkvičky právě vytažené ze země….

Bulvičky jsou totiž velmi bohaté na vitaminy, minerální látky a kyseliny. Obsahují velké množství vitaminů B a C, což se příznivě odráží na odolnosti organismu proti nejrůznějším virům.

Bulvičky jsou totiž velmi bohaté na vitaminy, minerální látky a kyseliny. Obsahují velké množství vitaminů B a C, což se příznivě odráží na odolnosti organismu proti nejrůznějším virům.

Říká se, že co je pálivé a ostré, je také zdravé – a ředkvičky plné hořčičných silic jsou toho důkazem. Povzbuzují chuť k jídlu, podporují trávení a pomáhají při potížích s játry a žlučníkem. Nejkvalitnější seženete na jaře a na podzim – když brzo vykvetou, bulvičky ztrácejí chuť a sílu, proto se sklízejí v obdobích, kdy je krátký den. Nejchutnější a nejprospěšnější jsou syrové. Můžete je jíst „jenom tak“ nebo nakrájené na tenké plátky v salátech, to ale nepochybně víte. Víte ale také, že jedlé, zdravé a chutné jsou i listy ředkviček? Ideální je, máte-li úplně čerstvé ředkvičky od důvěryhodného pěstitele. Pak lístky můžete přidat do salátů a polévek nebo z nich připravit pesto.

 

Pažitka, spolu s petrželkou, má v české kuchyni nejčastější využití jako dochucovadlo a zelená ozdoba. Pěstuje se již od 16.století.

Pažitka, spolu s petrželkou, má v české kuchyni nejčastější využití jako dochucovadlo a zelená ozdoba. Pěstuje se již od 16.století.

A pak je tu pažitka neboli šnytlík… Nenápadná a nenáročná rostlinka, která vyroste snad všude. Botanicky patří do stejného rodu jako cibule, česnek a pórek, není však tak agresivní. Má velké množství vitamínu C, reguluje zažívání a čistí střeva od parazitů. Pomáhá i při snižování krevního tlaku. Tepelná úprava jí neprospívá, jinak ji však můžete sypat téměř na všechna slaná jídla. Zvlášť se hodí do vaječných pokrmů, k sýrům a tvarohu, na brambory, do polévek a různých ochucených másel. Jemně nasekaná působí tradičně, pár delších snítek na kuse dobrého masa zase vyvolává luxusnější dojem. Jste-li hračičkové, můžete ji použít ke svázání drobných roládek nebo slaných palačinkových měšců. Jedlé a dekorativní jsou i květy pažitky.

K sušení se pažitka nehodí, když ji chcete uchovat na později, můžete ji zmrazit třeba v tvořítkách na led.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>