Léto bylo nekonečné, hrášek byl velký jako třešně a třešně byly sladší. Kopřivy víc pálily, telefonovat se chodilo na poštu nebo k sousedům a děti si hrály venku. Atlantidu k tomu zpíval mladý Meky Žbirka (který jediný vypadal stejně jako dnes). Domů se chodilo jenom na jídlo a nikdo neřešil bílé rohlíky, měkký salám a peřinu cukru na buchtách.

Proto teď chvíli budu psát o receptech babiček a maminek – nic pro vyznavače zdravého životního stylu 🙂 Možná ale přivolají vzpomínky na vaše dětství. A co vařila babička vám?

Pocivá retro-pomazánka, která ma specificou chuť.

Pocivá retro-pomazánka, která ma specificou chuť.

Drožďová pomazánka

Pamatujete si na ni? Je to jeden z receptů, které vyvolávají silné emoce – buď ji milujete, nebo ji nesnášíte. Nebo si alespoň myslíte, že ji nesnášíte. Kdy jste ji jedli naposledy? Dávno? Tak zkuste drožďovku teď. Chutě se věkem mění a možná zjistíte, že jste přešli do tábora nás, co na ni nedáme dopustit.

Zlatavá řemeslná bageta z vícezrnného těsta se semínky (len, slunečnice, sezam) a jedinečnou směsí sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, které bagetě dodávají jemně mléčnou chuť. Silnější kůrka je sypaná žitnou moukou.

Zlatavá řemeslná bageta z vícezrnného těsta se semínky (len, slunečnice, sezam) a jedinečnou směsí sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, které bagetě dodávají jemně mléčnou chuť. Silnější kůrka je sypaná žitnou moukou.

Budete potřebovat:

  • 4 staročeské bagety
  • 20 g másla
  • 1 malou cibuli
  • 3 kostky droždí
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • pažitku k podávání

Cibuli nakrájejte nadrobno. Na větší pánvi rozpusťte máslo a cibulku na středním plameni osmažte dosklovita, cca 2–3 minuty. Do pánve rozdrobte droždí a za stálého míchání nechte odpařit vodu, až se směs rozvoní a začne tvořit kašičku. Osolte, opepřete a přidejte vejce. Počkejte, až se vejce srazí a odstavte. Pomazánku podávejte namazanou na staročeské bagetě a ozdobenou pažitkou.

PS: A aby bylo jasno, je dobrá teplá i studená.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>