Moje děti mají moc rády všechny druhy luštěnin, v podstatě je snědí v jakémkoliv receptu, ale jenom jeden druh si berou také jenom tak „na zobání“. Snad proto, že jim tvarem i chutí připomíná oříšky – cizrna je ta, kterou vařím nejčastěji. A opravdu vařím, nemám ráda plechovky předvařených luštěnin. Cizrnu připravuji v papiňáku a vždy jí udělám víc, než potřebuji na aktuální recept – děti část „sezobou“, část uložím do lednice a přihodím jako zavářku do polévky a z části připravím na holčičí dýchánek třeba skvělý domácí hummus. Je to vlastně kaše/dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou (sezamovou pastou), kvalitním olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a  česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu (Arabská a Izraelská kuchyně).

hummus-1327670Na přípravu domácího hummusu budeme potřebovat:

  • cca 250 g suché cizrny
  • 3–4 lžíce sezamové pasty tahini
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 5–6 lžic dobrého olivového oleje
  • hrst koriandru nebo hladkolisté petrželky
  • špetku červené papriky

Cizrnu přebereme, propláchneme a necháme přes noc nabobtnat. Názory na to, jestli vařit luštěniny v namáčecí vodě, nebo ne, se liší. Já ji vařím v čerstvé vodě. Možná přijdu o nějaké vylouhované minerály, ale také o část nadýmavých látek. V tlakovém hrnci vařím doměkka asi 45 minut. Zchladlou cizrnu vsypu do mixéru (pár kuliček nechám na ozdobu), přidám pár lžic opravdu studené vody a mixuju na jemnou pastu – podle potřeby doleju ještě trochu ledové vody. Když je pasta opravdu jemně rozmixovaná, přidám tahini, šťávu z půlky citronu a česnek, ještě chvíli mixuju a ladím chutě – chybí ještě trochu citronu, nebo česneku? Hummus pak přeložím do servírovací misky a podle zvyku podávám pokapaný olivovým olejem, sypaný najemno nasekanou petrželkou a zdobený několika kuličkami celé cizrny a špetkou mleté papriky. Podávám s čerstvou zeleninou a rozpečeným pita chlebem.

Ale část si odkládám do lednice, protože hummus miluji i jako pomazánku ke svačině. Celkem netradiční, ale jemné a lahodné spojení vykouzlíte spojením s croissantem.

Ranní croissant s hummusem

Ranní croissant s hummusem

Na croissant s hummusem budete potřebovat:

  • 2 máslové multicereální nebo tmavé croissanty
  • 4 lžíce hummusu
  • kousek okurky (avokáda)
  • řeřichu nebo petrželku

 

(Prémiový) multicereální croissant z máslového plundrového těsta. Obohacený směsí slunečnice, lnu, pšeničných otrub, špaldových a pšeničných vloček. Zdobený směsí semínek lnu, sezamu a slunečnice.

Vyzkoušejte i prémiový multicereální croissant z máslového plundrového těsta. Obohacený směsí slunečnice, lnu, pšeničných otrub, špaldových a pšeničných vloček. Zdobený je směsí semínek lnu, sezamu a slunečnice.

Pilkovým nožem opatrně rozřízněte croissant, potřete humusem, obložte okurkou/avokádem nakrájeným na jemné plátky a posypte řeřichou/čerstvou petrželkou.

PS: Víte, jak se řekne cizrna slovensky? No predsa „cícer“ 🙂

PS2: Cizrně se ale jinak říká i římský hrách nebo garbanzo. Pochází z oblasti Středního východu. U nás je známá béžová odrůda, existuje ale i tmavá, a dokonce i zelená a červená. Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek. Obsahuje hodně železa (více než jiné druhy luštěnin), ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>