Držet dietu již není doménou pouze jarních měsíců s cílem zhubnout několik kilogramů do plavek. Přetrvávajícím a často diskutovaným trendem posledních let je snižování příjmu sacharidů a cukrů v našem jídelníčku v průběhu celého roku. Redukční diety založené na jejich téměř úplném vynechání mají sice rychlý efekt, ten však většinou nebývá dlouhodobý. Ani pro naše zdraví diety v této podobě nejsou velkým přínosem.

Snížení příjmu sacharidů, tedy hlavně cukru, obilovin, brambor, pečiva a všech příloh je na místě jen tehdy, pokud je jich v jídelníčku skutečně přebytek. Ze sacharidů bychom přitom měli přijmout zhruba 55–65 % energie, sportovci a těžce pracující lidé i více.

Snížení podílu sacharidů samozřejmě vede k většímu zastoupení tuků a bílkovin v jídelníčku, což v dlouhodobém horizontu může znamenat zvýšení rizik některých onemocnění, jako je ateroskleróza (kornatění tepen), dna, žlučové a ledvinové kameny, vysoký krevní tlak a další zdravotní komplikace.4295490, 4295495, 4295497, 4295440_new

Sacharidů včetně pečiva se tedy není třeba v jídelníčku obávat. Je ovšem důležité si správně vybírat, kdy a jaké pečivo budeme jíst a s čím ho budeme kombinovat. Pečivo může sloužit jako hlavní součást pokrmu především v první polovině dne, tedy u snídaně nebo dopolední svačiny. U oběda a následujících jídel sice není pečivo zakázáno, jeho množství nicméně snižujeme.

Důležitý je i správný výběr druhu pečiva – pokud si chceme občas dopřát sladké pečivo, je nutné zohlednit příjem cukru v ostatních potravinách a adekvátně jej snížit. Konkrétně to může vypadat tak, že si ke sladkému koláči dáme místo slazeného jogurtu bílý jogurt apod.

A jak je to s večeří? Je hříchem dát si k večeři pečivo se sýrem či šunkou? Ne, pečivu se nemusíme vyhýbat ani v tuto část dne. Celkově je potřeba si pohlídat, aby výsledný glykemický index (schopnost zvýšit hladinu krevního cukru) celého jídla nebyl příliš vysoký. Proto je lepší si vybrat k večeři především celozrnné pečivo, jehož zpracování v trávicím traktu trvá déle. Nebo můžeme také k pečivu přidat více zeleniny, kombinovat ho s mléčnými výrobky, masem, rybami, případně luštěninami.

BlankaProchazkova_1

 

 

 

Bc. Blanka Procházková, registrovaná nutriční terapeutka

PS: všechny „Rady nutriční specialistky“ najdete v stejnojmenné samostatné rubrice na jednom místě 🙂

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>